Без урегулювання боргів в «зеленій» енергетиці важко залучати нових інвесторів, — Енергоспівтовариство

Проблема боргів перед виробниками «зеленої» електроенергії призводить до затримки інвестицій в будівництво нових станцій відновлюваної енергетики через певні побоювання з боку інвесторів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника секретаріату Енергетичного Співтовариства в Україні Олексія Оржеля.

«Якщо не врегулювати попередні проблеми і борги, то дуже важко говорити з новими інвесторами про вкладення грошей, оскільки ще просто є певна історія негативу. Із ним треба працювати активно», — сказав Оржель.
За його словами, у квітні секретаріат зустрічався з представниками ринку ВДЕ України, де обговорювались існуючі проблеми і можливості того, як їх подолати.
«Ми бачимо і завжди бачили в розвитку ВДЕ майбутнє України. На жаль це стає все більш і більш безальтернативний розвиток», — додав Оржель.
Він зазначив, що секретаріат хоче бачити впровадження в Україні нових інструментів, які б залучали інвесторів і які б створювали нову генерацію на базі ВДЕ.
Також Оржель розповів, що 27 червня Секретаріат Енергоспівтовариства планує представити учасникам ринку ВДЕ та всім зацікавленим сторонам свою дорожню карту щодо виходу галузі з боргової кризи.
Як повідомлялося, Українська вітроенергетична асоціація вважає, що держава має запустити зелені аукціони і встановити щорічну потребу в будівництві станцій відновлюваної енергетики, щоб інвестори орієнтувались на ці показники та мали підґрунтя для залучення міжнародних інвестицій в ці проєкти.
Також ДП «Гарантований покупець» готове провести зелені аукціони для залучення інвестицій в нові потужності відновлюваної енергетики після того, як рішення про старт та умови аукціонів будуть затверджені на рівні держави.
На думку УВЕА, в поточних умовах Україна має потребу в будівництві щонайменше 1 ГВт ВЕС щороку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.