«Не підливаємо масла в вогонь». Китай запевнив Україну, що не продає зброю в РФ

Міністр закордонних справ Китаю Ван І запевнив українського колегу Дмитра Кулебу, що Пекін не постачає летальну зброю в Росію.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу МЗС Китаю.

«Незалежно від того, як зміниться міжнародна ситуація, Китай сподівається, що китайсько-українські відносини розвиватимуться нормально і продовжуватимуть приносити користь двом народам», — йдеться в заяві МЗС Китаю.
Ван І, як розповіли в китайському міністерстві, висловив Кулебі «принципову позицію» Пекіна щодо «українського питання» (так в Китаї називають війну РФ проти України) і наполіг, що сприятиме миру та переговорам, а також не буде «підливати масла у вогонь».
«Китай не використовує можливості і не продає летальну зброю в райони конфлікту або сторонам конфлікту. Ми продовжуватимемо відігравати конструктивну роль у припиненні війни та якнайшвидшому відновленні миру. Навіть якщо є лише проблиск надії на мир, Китай не відмовиться від своїх зусиль», — заявив в МЗС Китаю.
Зустріч Кулеби з Ван І
Вчора на полях Мюнхенської конференції з безпеки відбулася зустріч Кулеби з Ван І. Як повідомляло МЗС України, Кулеба зустрівся з китайським колегою, щоб обговорити низку питань, зокрема двосторонні відносини, торгівлю, необхідність встановлення справедливого та стійкого миру в Україні.
Очільник МЗС України поінформував Ван І про бачення України майбутнього глобального саміту миру у Швейцарії.
Зв’язки Китаю та Росії
Китай став тісніше підтримувати зв’язки з РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, Пекін відмовився приєднатися до санкцій, введених США проти Кремля.
Пекін і Москва поділяють взаємний інтерес у тому, щоб кинути виклик домінуванню США у світовому порядку, адже їхні відносини з демократичними країнами стають дедалі напруженішими.
Нагадаємо, раніше постійний представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь зробив антиукраїнську заяву в Радбезі ООН, закликавши США припинити постачання зброї в Україну.