Кардіохірурги Запорізької обласної лікарні врятували ще одне життя

59-річного Станіслава Володимировича привезли до Запорізької обласної клінічної лікарні у тяжкому стані. В нього спостерігалася асиметрія обличчя, розмовляти було взагалі складно. Крім того, чоловік відчував шалену слабкість, оніміння тіла та запаморочення.

Почалося ж все з того, що у Станіслава ще з травня 2023 року спостерігалася підвищена температура. Але за життєвою метушнею на це не було коли звертати увагу. Плюс нічого не боліло! На початку ж лютого цього року він захворів на ГРВІ.
«Я був на лікарняному. Протягом хвороби мене знову ж таки нічого особливо не турбувало. Вже йшло діло до того, що я планував виходити на роботу. Але сталося не так, як гадалося. Ввечері суботи я заснув біля телевізора. Коли ж жінка мене розбудила, то побачила, що у мене усі ознаки інсульту… Вона миттєво викликала «Швидку допомогу», — розповідає Станіслав Володимирович.

В ЗОКЛ Станіславу зробили усі необхідні обстеження. Спираючись на результати, лікарі виключили інсульт. Втім, діагностували іншу патологію.

«Інфекційний ендокардит – одна з найнебезпечніших кардіологічних хвороб. Це запалення, що розвивається у внутрішній порожнини серця внаслідок бактеріальної, грибкової або ж вірусної інфекції. При ураженні клапан руйнується, на ньому утворюються гнійники. Як результат – він втрачає свою функцію. Це захворювання розвивається лише як результат імунодефіциту. Потрібно звернути увагу, що це не СНІД, а вроджені дисфункції імунної системи. Тобто імунна система не захищає організм. Від цього особливо страждають стулки клапана в серці», — розповідає серцево-судинний хірург вищої кваліфікаційної категорії, завідувач відділення кардіохірургії ЗОКЛ В’ячеслав Осауленко.

Збудниками, які проникли в клапан у випадку Станіслава Володимировича, були бактерії. На фоні захворювання почали з’являтися вегетації (утворення зі скупчень бактерій та фібрин організму). Небезпека полягає в тому, що їхні шматочки на аортальному клапані можуть відриватися та нести загрозу життю. Це й сталося з пацієнтом.

«З аортального клапана один зі шматочків вегетації відірвався і потрапив у судини головного мозку. Функція мозку не постраждала. Ми вчасно діагностували патологію та провели екстрену операцію. Під час хірургічного втручання спочатку ми видалили усе, що залишилося від клапана разом з вегетаціями. Після цього – провели обробку спеціальними антисептичними речовинами. Далі був встановлений механічний протез аортального клапана. І вже на операційному столі життю пацієнта нічого не загрожувало. Якби ж з самого початку відірвався великий шматок вегетації, то ми б, на жаль, не встигли прооперувати пацієнта», — розповідає В’ячеслав Осауленко.

Попереду у Станіслава Володимировича реабілітація, обов’язкова консультація, обстеження та лікування у фахівця, який займається імунодефіцитом. Але найголовніше, що життя Станіслава Володимировича у безпеці!

Нагадуємо, своєчасна консультація у лікаря —  це запорука раннього виявлення можливих патологій, що своєю чергою дозволяє швидше і ефективніше лікувати їх та збільшує шанси на повне одужання.

Контакт-центр: (066) 146-03-17, (068) 812-97-76

Сайт – https://zokb.org.ua/

Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official