Європол створив робочу групу з розслідування воєнних злочинів РФ

Європол створив нову оперативну групу (OTF) для надання допомоги в розслідуванні воєнних злочинів в Україні.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням сторінку Європолу.

Зазначається, що метою цієї оперативної групи є допомога у виявленні підозрюваних та їхньої причетності до воєнних злочинів, злочинів проти людяності або злочинів геноциду, скоєних в Україні, за допомогою збору та аналізу розвідувальної інформації з відкритих джерел (OSINT).
У Європолі зазначають, що з моменту початку війни в Інтернеті існує безпрецедентний рівень OSINT, багато в чому через зростаючу важливість Інтернету і соціальних мереж.
Така інформація може суттєво допомогти слідчим у перевірці та реєстрації випадків воєнних злочинів.
Хто входить до складу робочої групи
Робочу групу очолюють підрозділи по боротьбі з міжнародними злочинами поліції Нідерландів (Nationale Politie) і Федерального управління кримінальної поліції Німеччини (Bundeskriminalamt) за підтримки Європолу і його проекту аналізу основних міжнародних злочинів (AP CIC).
Наразі 14 країн погодилися виділити цільовій групі спеціальний потенціал OSINT для підтримки пріоритетних запитів від України, інших країн і Міжнародного кримінального суду.
Країнами учасницями групи є:
Бельгія;
Франція;
Німеччина;
Ірландія;
Італія;
Литва;
Нідерланди;
Португалія;
Словацька Республіка;
Словенія;
Іспанія;
Норвегія;
Велика Британія;
Сполучені Штати Америки.
Воєнні злочини Росії
Під час повномасштабного вторгнення в Україну армія РФ регулярно здійснює воєнні злочини. Низка країн Заходу засуджували Кремль за це і пообіцяли покарати всіх причетних до скоєння злочинів.
Нещодавно слідча комісія Організації Об’єднаних Націй заявила, що знайшла додаткові докази російської військової агресії та воєнних злочинів в Україні, включаючи зґвалтування та депортацію дітей до РФ.
Також повідомлялось, що Сполучені Штати Америки нададуть 1 мільйон доларів Міжнародному центру з розслідування злочинів агресії проти України, який було створено в Гаазі.