Ризики аварії на Запорізькій АЕС дуже великі — голова Держатомрегулювання

З першого дня захоплення Запорізької АЕС, російські окупанти перетворили її на військову базу, не виконують базових принципів безпеки та не проводять належним чином технічне обслуговування і ремонт на станції. Через це ризи виникнення аварійної ситуації чи аварії на ЗАЕС дуже великі, заявив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков на брифінгу, передає УНН. Деталі
Він розповів, що великий ризик триває з першого дня захоплення, оскільки згідно з правилами нацбезпеки, доступ до АЕС має контролювати експлуатуюча організація, оператор.
«Наразі доступ контролюється окупантами, і вони на свій розсуд надають доступ тому, кого вважають за потрібне. Таким чином територія АЕС перетворена окупантами на воєнну базу. Там є зброя, вибухівка, військова техніка та військовий персонал. Це все немає нічого спільного із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки», — підкреслив голова Держатомрегулювання.
Крім цього, він зазначив, що вчасне техобслуговування і ремонт обладнання виконуються, щоб надалі мати впевненість у тому, що вимоги норм і правил з безпеки виконуються, а системи вчасно зреагують у разі настання аварійної ситуації або аварії.
«В такому випадку у нас є активні та пасивні системи безпеки, які мають локалізувати цю аварію, або зробити таким чином, щоб вона не відбулася. Наразі, в умовах відсутності технічного обслуговування належним чином, ми не можемо бути впевненими в тому, що ці системи спрацюють відповідно до регламенту, вимог і правил», — пояснив Коріков.

За його словами, на АЕС перебуває непередбачуваний і безвідповідальний персонал, що мобілізований окупаційною владою. Голова Держатомрегулювання пояснив, що одним з ризиків є перебування неавторизованого персоналу на Запорізькій АЕС, ядерній установці. Крім цього, продовжив він, окупантам не вистачає відповідних навичок, оскільки кваліфікований український персонал відмовляється співпрацювати з окупантами. Загарбники також не мають відповідних запчастин, оскільки обладнання українське.

Цитата
«Ризики настання аварійної ситуації чи аварії дуже великі… Не виконуються базові принципи безпеки, тобто рішення органу регулювання ядерної та радіаційної безпеки. Нелегальні модифікації, приховування інформації, немає в наявності кваліфікованого персоналу, немає запчастин, належного техобслуговування, надійного підключення до енергосистеми, надійного водопостачання. Аварійна система аварійної готовності реагування фактично втрачена. Кризовий центр не функціонує, зовнішній кризовий центр не функціонує. Система радіаційного моніторингу відключена», — перерахував Коріков.
Він наголосив: «Таким чином ризики по Запорізькій АЕС значно зростають, а наші можливості, можливості експлуатуючої організації та інших українських інституцій реагувати на аварію мінімальні».
Нагадаємо
Центр Національного Спротиву повідомив, що на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС окупанти стикнулись з відчутною нестачею кваліфікованих кадрів, через те, що колишні працівники не хочуть працювати на ворога. росіяни намагаються їх схилити до співпраці залякуванням.