НБУ різко підвищив офіційний курс долара

Національний банк України різко підвищив курс долара. Долар подорожчав до нового історичного максимуму після триденного падіння.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані на сайті регулятора .

Офіційний курс на 28 грудня 2023 року встановлено на такому рівні: 37,6194 грн за 1 долар (+0,2510 грн).

bank.gov.ua
Курс євро становитиме 41,6334 гривень за 1 євро (+0,4796 грн). Це історичний максимум. Проте курс визначаться котируваннями пари євро/долар на міжнародному ринку та не залежить від НБУ.

bank.gov.ua
На міжбанку сьогодні курс виріс на 22 копійки до 37,68-37,71 грн/долар (купівля-продаж).

udinform.com
На готівковому ринку курс упав на 5 копійок до 38,10 гривень за долар.
Ситуація з міжнародною допомогою
Раніше в НБУ заявили, що наприкінці 2023 року відбулася затримка із наданням Україні зовнішньої фінансової допомоги, зберігається невизначеність термінів та обсягів подальших надходжень. Бюджети підтримки України на 2024 рік з боку ключових партнерів — ЄС та США — досі не затверджені.
Як зазначили в НБУ, затягування вирішення питання про міжнародне фінансування може негативно позначитися на очікуваннях, а отже, і обумовити додатковий попит на валюту.
Перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що Україні, ймовірно, доведеться відкласти виплату пенсій та зарплат державним службовцям, якщо ЄС та США не нададуть обіцяної фінансової допомоги на початку наступного року.