Скандал із Фаріон: ректор Львівської політехніки заявив про намір розібратися у ситуації

Ректор Львівської політехніки Олег Давидчак заявив про намір розібратися у ситуації щодо мовознавиці Ірини Фаріон. Студенти вимагають її звільнення на тлі скандалу через її заяви про військових та публікацію листа з даними студента з тимчасово окупованого Криму, передає УНН.

«Питання непросте, є певні процедури, за якими приймаються рішення. Потрібно вивчити усі матеріали, всі обставини. Заслухати викладачів і саму пані Фаріон, студентів вислухати. Ось ви прийшли до нас, щоб висловити свою думку — ми слухаємо вашу думку. Так само є думка інших викладачів, інших студентів. Ми також маємо різні відгуки студентів. І досі ми не мали жодних негативних відгуків на викладачку Фаріон», — розповів Давидчак.

У Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити мовознавицю Ірину Фаріон з університету.

Ірина Фаріон останнім часом опинилася в центрі кількох гучних історій. Зокрема, вона розкритикувала російськомовних українських військових і сказала, що не може назвати їх українцями. Після цього Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ та Нацполіції через негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин.
А вже 8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму. У листі було зазначено, що відправник родом із Керчі та навчається в Сімферополі. Згодом російський Telegram-канал опублікував фото студентського квитка студента та відео з його допиту.
Постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева заявила після цього, що Фаріон слід притягнути до кримінальної відповідальності за публікацію особистих даних проукраїнського студента з тимчасово окупованому Криму.