Запорожскому экс-«смотрящему» Евгению Анисимову суд разрешил выйти под залог

Неожиданное решение принял Запорожский апелляционный суд по делу экс-«смотрящего» времён Януковича — Евгения Анисимова. Сегодня стало известно, что Анисимову предоставлено право выйти из СИЗО под залог 2 147 200 грн (чуть больше 50 тыс долларов).

Как сообщал ранее портал «Вместе», Евгению Анисимову, которого задержали в Киеве в ходе полицейской спецоперации 16 февраля 2020 года, инкриминируют совершение преступлений, предусмотренных ч. 1 ст. 255 (Создание преступной организации), ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (присвоение, растрата имущества или завладение им путем злоупотребления служебным положением), ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 (Легализация (отмывание) доходов, полученных преступным путем) Уголовного кодекса Украины.

Кроме того, задержанного подозревают в совершении уголовных преступлений, предусмотренных частями 2 и 4 ст. 189 (вымогательство), ч. 1 ст. 263-1 (незаконное изготовление, переработка или ремонт огнестрельного оружия) и ч. 1 ст. 263 (незаконное обращение с оружием, боевыми припасами или взрывчатыми веществами) Уголовного кодекса Украины.

Этот судебный процесс запорожцы тогда назвали “проверкой на вшивость” всей судебной системы.
Воспользуется ли бывший «теневой губернатор», через «Золотой офис» которого прокачивались миллионы гривен в день, такой возможностью? Вопрос, как говорится, риторический.

Главный потерпевший в деле экс-«смотрящего» Анисимова, известный запорожский бизнесмен, владелец компании «Запорожсвязьсервис» Юрий Комиссаров уже прокомментировал эту ситуацию.

Ми вважаємо за потрібне зазначити, що суд першої інстанції виходив з наступного:
— застосовуючи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, необхідно виходити з того, що судове рішення повинно забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони прав і інтересів як суспільства, так і потерпілого. Визначення таких прав, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суспільства більшої суворості в оцінці цінностей суспільства (Летельє проти Франції);

— як зазначає Європейський суд з прав людини, тяжкість обвинувачення не є самостійною підставою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення у сукупності з іншими обставинами збільшує ризик втечі настільки, що його неможливо відвернути, не взявши особу під варту;

— наявний ризик дає достатні підстави суду вважати, що обвинувачений може переховуватися від суду. При цьому, суд бере до уваги, що на підтвердження ризику втечі Анісімова Є.О. від правосуддя також свідчить факт того, що обвинуваченого Анісімова Є.О. було оголошено органами досудового розслідування у розшук, в тому числі у міжнародний.

Закріплені в ухвалі суду обґрунтовані підстави для продовження запобіжного заходу Анісімову Є.О., в повному обсязі відображають реальну необхідність в триманні його під вартою.
Обвинувачений Анісімов Є.О. тримається під вартою з лютого 2020 року.
Потерпілі, у цьому кримінальному провадженні, вимушено чекали на появу Анісімова Є.О. в суді з жовтня 2014 року, тобто 5 років 4 місяці. Увесь цей час Анісімов Є.О. втікав від правосуддя і потерпілі, з чиїми правами також необхідно рахуватись, були позбавлені права на швидкий та об’єктивний розгляд кримінального провадження за обвинуваченням відносно Анісімова Є.О.

Апелянти просять змінити запобіжний захід з тримання під вартою на інший запобіжний захід і наводять свою позицію. Але чомусь апелянти не вказують в своєму документі, що Анісімов Є.О. більше не буде звертатись до суду «Ваша Нечисть», не буде висловлюватись лайкою по відношенню до інших учасників судового процесу, погрожувати їм та принижувати їх честь та гідність .

На мій погляд, якщо суд змінить запобіжний захід Анісімову Є.О., з тримання під вартою на інший, відповідним державним органам додасться роботи по розшуку Анісімова Є.О. повторно. Невже такі цілі ставить перед собою система правосуддя?, — считает Юрий Комиссаров.
Отметим, что в течение всего судебного процесса Евгений Анисимов регулярно демонстрировал крайнее неуважение к правоохранителям и юстиции.
Год назад в Шевченковском районном суде он устроил дебош, жёстко обматерив прокурора, и назвав судью «ваша нечисть». Всё это зафиксировано на видео.
После чего конвой был вынужден удалить «Анисима» из зала суда.