У Польщі шукають працівників 45 професій: які вакансії підходять українкам

Польща стикається із великим дефіцитом робочої сили. Серед секторів, де шукають співробітників – охорона здоров’я, фізична праця, харчова промисловість і сфера послуг.
Які із найбільш затребуваних професій підходять українкам, РБК-Україна розповідає з посиланням на schengenvisainfo.com.

Польща посідає друге місце у Європі за найнижчим рівнем безробіття, але у кількох секторах залишається дефіцит робочих рук. Міністерство сім’ї та соціальної політики Польщі раніше повідомляло, що ринок праці країни вже багато років відчуває дефіцит кадрів.
«Роботодавці постійно повідомляють про труднощі з наймом працівників з необхідними компетенціями – 72% роботодавців стикалися з такими проблемами у 2023 році», – йдеться у прес-релізі відомства.
За словами польської влади, залучення іноземців, у тому числі громадян України, до польського ринку праці зменшило дефіцит, і роботодавці демонструють значну зацікавленість у їх працевлаштуванні.
За даними Європейського управління праці (EURES), найбільш затребуваними у Польщі є 45 професій. Через війну польським роботодавцям вже другий рік поспіль не вдається заповнити нестачу кадрів у тих галузях, де традиційно працювали українці – будівельна та транспортна галузі, логістика.
Водночас у переліку є професії, де можуть працювати жінки за фахом. Зокрема, українкам можуть підійти вакансії на такій роботі:
вчителі професійно-технічної освіти;
психологи;
фізіотерапевти;
бухгалтери;
художники;
акушери;
юристи;
лікарі широкого профілю;
фінансові менеджери;
кухарі;
пекарі та кондитери;
працівники швидкої допомоги.
Дані «Барометра професій» за 2022 рік показали, що деякі з цих професій були затребувані в Польщі й минулого року. Наступного року їх стане більше.
«Перелік дефіцитних професій такий самий, як торік, за винятком, що у 2024 року бракуватиме ще й вихователів дитсадків. Ми пов’язуємо це з тим, що у Польщі збільшилася кількість дітей з України, переїхали через війну», – пояснював раніше директор міжнародної рекрутації платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Нагадаємо, ми писали, що мінімальна зарплата у Польщі зросте. Українці без знання мови зможуть заробляти від 29 800 грн.
Також ми розповідали, що потік українських біженців до Європи зріс. Польща – серед країн, де збільшилась кількість українців.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.