Експерт розповів, за якої умови Вірменія може вийти з ОДКБ

Вірменія може ухвалити рішення про вихід з ОДКБ, коли отримають сильні гарантії безпеки від Заходу. Але це також пов’язано з війною РФ проти України.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар експерта з питань Південного Кавказу в Польському інституті міжнародних відносин (Варшава) Войцеха Войтасевича.

Вірменія дивиться в бік США
На думку Войтасевича, влада Вірменії досі не визначилася з тим, як вибудувати зовнішню політику.
«У Єревані я часто чув, що рішення про перегляд відносин із Росією це не їхнє рішення, а саме Росії. Після того, як у ситуації з Карабахом вірмен залишили сам на сам з Азербайджаном. Тепер вони хочуть дивляться в бік США і європейських країн, не беруть участі в засіданнях СНД і ОДКБ, хоча прямо не заявляли про намір вийти з цих організацій», — зазначив він.
За його словами, неофіційно в Єревані кажуть, що ще рік тому говорили американським і європейським політикам про бажання вийти з ОДКБ. Але у відповідь почули, що час не настав, і є загроза військової операції Росії у Вірменії.
Вірменія де-факто вийшла з ОДКБ
Зазначимо, схожі натяки в листопаді робив прем’єр Нікол Пашинян. Зокрема, на питання подальшого членства Вірменії в ОДКБ він заявив, що керуватиметься національними інтересами.
«Наші партнери в ОДКБ теж повинні нас зрозуміти. Якщо ми, будучи членами ОДКБ, не можемо отримати необхідну допомогу і підтримку, і водночас членство є нездоланною перешкодою для отримання допомоги від інших сторін, то ми повинні ухвалювати рішення, керуючись своїми інтересами», — говорив він.
Однак багато аналітиків у Вірменії підкреслюють, що де-факто країна вже вийшла з ОДКБ, розповідає Войцех Войтасевич.
За яких умов Вірменія покине ОДКБ
«Для них важливіша реальність, ніж офіційний статус. Мені здається, що вірменський уряд ухвалить рішення вийти з ОДКБ, коли отримають сильні гарантії безпеки від Заходу. І такі гарантії Захід може дати тільки тоді, коли Росія зазнає поразки в Україні. До цього і Захід, і Вірменія будуть дуже обережними. Найімовірніше, відносини з Росією 2024 року будуть такими ж, як цього. У рамках так званої політики «два кроки вперед, один — назад», — зазначає експерт.
Причому таке формулювання справедливе і для відносин Вірменії із Заходом. Багатовекторність пояснюється, зокрема, грузинським прикладом. Коли за Михайла Саакашвілі був узятий курс на євроінтеграцію, а 2008 року сталася російська агресія в Абхазії та Південній Осетії.
Зараз Росія відіграє велику роль у зовнішній політиці Вірменії. Так, у них немає спільних кордонів, але є загроза того, що якщо Єреван відмовиться від співпраці, то Москва може сприяти поваленню влади.
«Після азербайджанської операції в Нагірному Карабасі у вересні 2023 року в Єревані проходили антиурядові протести. І були побоювання, що якщо демонстрації переростуть у щось більше, Росія використає їх для зміни уряду», — додав Войтасевич.
Детальніше про те, що відбувається в трикутнику Вірменія — Захід — Росія, — в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.