Не лише Україна та Ізраїль: у 2023 році у світі відбувається 183 регіональні конфлікти

У 2023 році у світі відбувається 183 регіональні та локальні конфлікти, що є найвищим показником за останні три десятиліття.
Про це йдеться у щорічному дослідженні збройних конфліктів Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

У дослідженні стверджується, що «нерозв’язність є визначальною рисою сучасного ландшафту глобальних конфліктів». Недержавні збройні угруповання, серед яких ХАМАС у Секторі Газа — лише найпомітніше, відіграють згубну роль. У багатьох місцях ці сили підтримуються деструктивними великими державами, зокрема Росією та Іраном.
У дослідженні йдеться про те, що будь-яка перспектива врегулювання російської війни має залежати від «отримання Києвом гарантій безпеки, які забезпечать майбутню територіальну цілісність України від зовнішньої агресії».
По всьому світу відбуваються прикордонні зіткнення, з яких спроба Росії захопити Україну — лише найбільш руйнівна. Азербайджан захопив Нагірний Карабах, що призвело до втечі понад 100 тисяч його вірменських жителів.
Зберігається напруженість у відносинах між Росією і Грузією, а у відносинах між Алжиром і Марокко ситуація гірша, ніж будь-коли в сучасності. У Пакистані загострився внутрішній тероризм, а напруга у відносинах з антимусульманським урядом Індії досягла небезпечної позначки.
«Кліматична криза, що прискорюється, продовжує діяти як мультиплікатор як корінних причин конфліктів, так і інституційних слабкостей у нестабільних країнах», — ідеться в дослідженні.
При цьому наголошується, що інтенсивність конфліктів зростає з року в рік: в останньому дослідженні кількість загиблих збільшилася на 14 %, а кількість насильницьких подій — на 28 %.
Автори описують світ, у якому «домінують дедалі важче розв’язувані конфлікти та збройне насильство на тлі збільшення кількості дійових осіб, складних мотивів, що перетинаються, глобального впливу та прискореної зміни клімату».

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.