Грузинський мільярдер Іванішвілі виграв 926 мільйонів доларів у банку Credit Suisse

Грузинський мільярдер Іванішвілі виграв 926 мільйонів доларів у банку Credit Suisse

КИЇВ. 25 травня. УНН. У п’ятницю суд Сінгапуру зобов’язав банк Credit Suisse виплатити 926 мільйонів доларів колишньому прем’єр-міністру Грузії за втрату частини його статку, що є однією з найбільших судових компенсацій, винесених проти банку. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі
Міжнародний комерційний суд Сінгапуру заявив, що підрозділ Credit Suisse діяв недобросовісно і нехтував забезпеченням збереження активів Бідзини Іванішвілі.
Бізнесмен-мільярдер Іванішвілі, який обіймав посаду прем’єр-міністра Грузії з 2012 по 2013 рік, у 2005 році помістив 1,1 мільярда доларів до Credit Suisse Trust, як стало відомо суду.
Адвокати Іванішвілі заявили, що невдачі Credit Suisse Trust призвели до шахрайської безгосподарності та суттєвих збитків.У своєму рішенні, суд заявив, що банк не зміг захистити активи Іванішвілі, не дозволивши Патрісу Лескодрону, раднику Credit Suisse Trust у Сінгапурі, отримати доступ до них.
Лескодрона було засуджено швейцарським судом у 2018 році за підробку підписів колишніх клієнтів, у тому числі Іванішвілі, протягом восьми років. Він зізнався у фальсифікації угод та приховуванні збитків у схемі, яка принесла йому десятки мільйонів швейцарських франків. Він був звільнений у 2019 році і наклав на себе руки у 2020 році.
926 мільйонів доларів, які мають бути виплачені Credit Suisse, буде зменшено на 79 мільйонів доларів, які він уже заплатив у грудні.
«Опубліковане сьогодні рішення є невірним і створює дуже серйозні юридичні проблеми», — йдеться в заяві Credit Suisse. «Credit Suisse Trust Limited має намір енергійно подати апеляцію», — йдеться в повідомленні.
Банк також оскаржуватиме інше судове рішення, пов’язане з управлінням активами Іванішвілі.
У березні 2022 року суд на Бермудських островах ухвалив, що місцевий підрозділ Credit Suisse зі страхування життя має відшкодувати Іванішвілі та його родині збитки у розмірі близько 600 мільйонів доларів.
Суд заявив, що остаточна сума, яку належить виплатити Credit Suisse, має бути додатково зменшена, щоб запобігти дублюванню справи Бермудських островів і запобігти так званому подвійному стягненню. Credit Suisse зараз оскаржує рішення Бермудських островів.
Джерело Reuters, знайоме з цим питанням, сказало, що перекриття оцінюється приблизно в 300 мільйонів доларів, і що Credit Suisse вже виділив частину загальної суми компенсації.
У сінгапурському випадку банк подасть апеляцію на тій підставі, що компенсація пов’язана із втратою грошей через неправильні інвестиційні рішення, а не просто шахрайство.

Джерело:
УНН

Теги: Бідзіна Іванішвілі

Повернутися до списку

Підписуйтесь на канал новин УНН у Telegram