Безуглу все ж приберуть з посади заступника голови комітету з оборони, — джерела

Рішення про зняття Мар’яни Безуглої з посади заступника голови комітету з нацбезпеки та оборони прийнято. Водночас, на одній з нарад в Офісі президента звучала ідея про те, щоб разом з нею пішов і голова комітету Олександр Завітневич, який конфліктує з нею.
Про це йдеться у статті РБК-Україна «Відбили подачу. Чому Рада завернула закон про мобілізацію і хто посварив «слуг народу» з Банковою».

Джерела РБК-Україна в «Слузі народу» стверджують, що цього тижня постанова про зняття Безуглої не була винесена до сесійної зали через позицію Офісу президента.
«Хто б що не казав, а Мар’яну в ОП вважають своєю людиною. Тому й пригальмували її відставку. Умовно говорять так: багато меседжів, які з’являлися з боку Безуглої, з’являлися не за її власною ініціативою», — зазначив один із депутатів від СН.
Як йдеться в матеріалі, насправді Офісу не сподобався сам резонанс, що піднявся навколо цієї історії, а не те, що зачепили Безуглу. За словами співрозмовника видання, на Банковій не розуміють, чому голова комітету Олександр Завітневич дозволив розростися конфлікту, а не зумів його погасити всередині.
«Тому й на одній із нарад в ОП прозвучало таке: мовляв, якщо голова комітету не може навести лад усередині, то, може, Завітневича слід відправити у відставку разом із Безуглою? Хоча насправді я маю сумніви, що зверху дійсно хочуть відставки Завітневича», — сказав один із членів фракції Зеленського.
При цьому у «Слузі народу» Завітневич вважається людиною президента: він вирішує багато завдань по лінії партії, у тому числі на рівні місцевих осередків, розрулює конфлікти між депутатами, мерами та іншими партійцями СН на місцях, зазначається у матеріалі.
«Насправді це жахливо, що в Офісі, по суті, його ставлять в один ряд з Безуглою. Навіть якби і раптом поставили його зняття на голосування, то за це точно ніхто не проголосував би», — зазначив ще один з нардепів від СН.
Відразу кілька джерел РБК-Україна в Раді кажуть, що станом на вчора рішення щодо Безуглої вже було ухвалено.
«Все-таки її відправлять у відставку, така домовленість вже є. Особливо після того, як через неї в середу було зірвано голосування. І після її цих заяв про вихід із фракції, партії тощо», — зазначив один із членів комітету. .
Цю інформацію РБК-Україна підтвердили ще чотири парламентарі.
Більше про перипетії навколо законопроекту про мобілізацію читайте у матеріалі РБК-Україна «Відбили подачу. Чому Рада завернула закон про мобілізацію і хто посварив «слуг народу» з Банковою».
Що цьому передувало
Нагадаємо, народну депутатку Мар’яну Безуглу вже не вперше хочуть виключити з комітету з нацбезпеки. Відповідна пропозиція вже була подана Федором Веніславським у лютому минулого року.
Парламентар відома своїми скандальними заявами з критикою військового командування. Зокрема, вона звинувачувала головкому Валерія Залужного у нібито «відсутності плану війни» на рік.
Так, 5 січня стало відомо, що Комітет Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував усунути Безуглу з посади заступника голови комітету. Проте нардеп залишиться членом оборонного комітету.
Наступного дня у парламенті зареєстрували постанову про відкликання нардепа Мар’яни Безуглої з посади заступника голови комітету.
Сама Безугла пізніше заявила, що написала заяву на вихід із фракції та партії «Слуга народу».

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.