Безкоштовна допомога у лікарні для переселенців: що до неї входить і де можна отримати

Переселенці можуть звернутися за медичною допомогою до будь-якої лікарні в Україні. Є окремий перелік доступних медпослуг, для отримання якого навіть не обов’язково мати декларацію.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Мінреінтеграції.

Так, у лікаря первинної ланки ВПО можуть безоплатно отримати:
динамічне спостереження за станом здоров’я;
діагностику та лікування захворювань;
базові тести й аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, рівень глюкози у крові, загальний аналіз холестерину, тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19, тропонін);
направлення до лікарів вузької спеціалізації або на обстеження;
паліативну допомогу;
паперові чи електронні рецепти від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету за програмою «Доступні ліки», а також інсулін (якщо це повторний рецепт);
щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень.
Знайти адресу найближчої лікарні допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
Виплати переселенцям в Україні
Після російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року, держава ввела допомогу для тих українців, які були вимушені залишити свої домівки та виїхати в більш безпечні райони. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень — для всіх інших внутрішніх переселенців (мова не йде про тих, хто виїхав за кордон, — ред.).
Нагадаємо, з 1 листопада в Україні запустили новий механізм призначення виплат внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Щоправда, він торкнеться не всіх. Так, для оформлення виплат ВПО з 1 листопада має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо. Крім того, нововведення стосується лише тих переселенців, які вперше звертаються за призначенням такої допомоги.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.