В Німеччині плануються масові скасування поїздів: як повернути гроші

Перебої в русі поїздів триватимуть на німецькій залізниці триватимуть і у 2024 році, заявляють члени профспілки, яка представляє німецьких машиністів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на SchengenVisaInfo.com.
Графік курсування поїздів в Німеччині постраждав від страйків цього року. Протести продовжаться і у 2024-му.
Члени профспілки, що представляє інтереси німецьких машиністів, більшістю голосів затвердили проведення безстрокових страйків наступного року внаслідок гострої суперечки з головним національним залізничним оператором Deutsche Bahn (DB) щодо робочого часу та оплати праці.
Раніше цього місяця профспілка GDL оголосила про 24-годинну зупинку громадського транспорту, що призвело до серйозних збоїв у роботі поїздів, якими керує Deutsche Bahn.
Хоча профспілка заявила, що страйків не буде до 8 січня 2024 року, протести вплинуть на поїздки залізницею на початку наступного року.
Читайте також: Квитки і маршрути. Якими застосунками користуватися для транспорту в Німеччині

Фото: Низка потягів в Німеччині у 2024 році не зможуть курсувати за звичним графіком через страйки на залізниці (unsplash.com)
Чому німецькі залізничники страйкують
Профспілка GDL проголосувала за дозвіл «повноцінні» страйки на Deutsche Bahn. Активісти влаштували 24-годинний «попереджувальний страйк» 8 грудня.
Голова GDL Клаус Весельскі оголосив, що переговори з DB після двох раундів переговорів провалилися.
Головна їхня вимога – скоротити робочі години позмінних працівників з 38 до 35 годин на тиждень без зниження зарплати. На це роботодавці досі не погоджувалися.
Також GDL вимагає підвищення на 555 євро на місяць для співробітників і додатково одноразову виплату до 3000 євро через інфляцію.
Як вплинуть на пасажирів страйки на залізниці
В GDL заявили, що страйків не буде до 8 січня, але не сказали, коли саме будуть затримки поїздів після цього.
Під час «попереджувальних страйків» на початку грудня сполучення міжміських, регіональних і S-Bahn зазнавало масових затримок і скасувань.
Фото: Якщо поїзд скасовано, пасажир може отримати повне відшкодування (unsplash.com)
Інші залізничні компанії, такі як Transdev Group (включаючи Bayerische Oberlandbahn і NordWestBahn), також страйкували. У Deutsche Bahn порадили пасажирам уникати поїздок залізницею під час страйків.
«Прохання утриматися від необов’язкових поїздок під час страйку і перенести свою подорож на інший час», – заявили в компанії.
Як отримати компенсацію
Якщо страйки вплинуть на вашу подорож, у вас є кілька варіантів:
У деяких випадках DB встановлює «спеціальну домовленість» яка дозволяє перенести подорож і виїхати раніше запланованого часу;
Є можливість відкласти подорож і скористатися квитком на пізнішу дату на вибір, при цьому немає обмежень щодо того, коли квиток можна використовувати;
Бронювання місць можна скасувати безкоштовно;
Якщо ваш поїзд скасовано, ви можете отримати повне відшкодування без жодних санкцій.
Також ми розповідали, у які країни можна доїхати з німецьким проїзним за 49 євро. У переліку доступних маршрутів – 8 країн.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.