Країни НАТО досі не визначились, що запропонувати Україні на Вільнюському саміті — WP

Країни НАТО досі не визначились, що запропонувати Україні на Вільнюському саміті — WP

КИЇВ. 7 липня. УНН. Напередодні саміту Альянсу, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня, країни-члени НАТО ще не ухвалили рішення щодо своїх пропозицій для України. Про це повідомляє WashingtonPost, передає УНН. Деталі
США, як країна з найбільшим впливом в Альянсі, протягом декількох місяців розмірковували про те, як знизити очікування України від надходження саміту НАТО в Вільнюсі, запланованого на 11-12 липня.
Україна сподівалась на певні пропозиції щодо свого членства, але США зосередилися на гарантіях безпеки, а не на найближчій перспективі членства. Багато союзників вважають це обговоренням неможливим, поки Україна перебуває у стані війни з росією.
Раніше міністр оборони України Олексій Резніков вказував на те, що Вільнюський саміт мав би виправити помилку, допущену на саміті в Бухаресті у 2008 році, коли Україні та Грузії було сказано, що вони стануть членами Альянсу у майбутньому, але без визначення конкретних термінів.
Ця ситуація, за думкою багатьох посадовців і аналітиків, створила можливості для російського вторгнення, як це сталося з Грузією у 2008 році та з Україною в 2014 році. росія напала на країни, які були позбавлені гарантій колективної оборони, згідно з яким напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх.
Деякі члени НАТО все ще ставлять під сумнів готовність України до членства, вказуючи на необхідність реформування української армії та боротьбу з корупцією.
Незалежно від того, чи отримає Україна членство, українські чиновники очікують від західних країн гарантій безпеки, щоб стримувати росію від подальших актів агресії. Деталі цих гарантій ще не визначені, але США та НАТО пропонують укладення двосторонніх або багатосторонніх угод з Україною, таких як пакти про взаємну оборону або меморандуми безпеки.
У Вільнюській декларації Альянсу важливо знайти такі формулювання, які б не давали росії права ветувати членство України, зазначає колишній помічник генсека НАТО з питань оборонних інвестицій Каміль Гранд, який зараз працює політичним співробітником Європейської ради з міжнародних відносин.
Доповнення
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі на пресконференції повідомив, що президент України Володимир Зеленський візьме участь в інавгураційному засіданні нової Ради НАТО-Україна. Він також заявив, що країни-члени НАТО надішлють «чітке повідомлення» і завдяки трьох складових наблизять Київ до повноправного членства. 
Також Румунія відкриє регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів F-16. Він буде доступний для союзників і партнерів Румунії по НАТО, зокрема і для України. 
Ще вчора парламент Болгарії у четвер підтримав членство України в НАТО після відновлення миру на її території.

Джерело:
УНН

Теги: Україна, НАТО

Повернутися до списку

Підписуйтесь на канал новин УНН у Telegram