В Запоріжжі помер відомий боксер

Боксерська спільнота Запоріжжя зазнала непоправної втрати. На 89-му році пішов з життя відомий боксер, представник цілої боксерської династії, ветеран запорізького боксу Адам Юханович Беладзе. Про це повідомляє Запорізька міська федерація боксу.
За свою спортивну кар’єру Адам Беладзе здобув чимало перемог на змаганнях різного рівня.
Першим його тренером був відомий фахівець, запорізький боксер і тренер, Анатолій Бандальотов. Займаючись у нього, Адам Беладзе здобув велику кількість нагород обласного та всеукраїнського рівня.
Служба в армії. Її Адам Юханович проходив у спортроті Таврійського військового округу (штаб — у Сімферополі). Там Адам Беладзе тренувався під керівництвом відомого тренера Педро Саєса Бенедікто. Результат — чотири рази він був чемпіоном округу. Ці успіхи дали йому право виступати на чемпіонаті СРСР серед військовослужбовців. Результат — одне золото, одне срібло і одна бронзова медаль!
Після служби в армії Адам Юханович повернувся до Запоріжжя, до свого тренера — Анатолія Бандальотова. Адам Беладзе був одним з трьох запорізьких боксерів — разом з Гаріком Саркісяном та Михайлом Чернухою — які представляли козацьку столицю на всесоюзному рівні в період з кінця сорокових по шістдесяті роки. Результати — чемпіонський титул міжнародного фестивалю молоді «Співдружність» 1957 року в Москві, нагороди чемпіонатів Центральних рад ДСТ «Авангард», «Спартак», чемпіонату СРСР серед військовослужбовців, перемоги на всеукраїнських, всесоюзних та міжнародних турнірах.
Крім того, не припиняючи виступів на рингу, Адам Юханович розпочав тренерську роботу. І тут також не пас задніх. За гарну підготовку юнацької команди з боксу обласного фізкультурного товариства «Спартак» Адам Беладзе був нагороджений почесною грамотою обласної ради ФСТ «Спартак». І причому виступав не тільки як тренер, а я діючий боксер. Останній вихід на ринг Адам Юханович здійснив у 35 років.
Адам Юханович проклав шлях у великому боксі своєму братові Юрію Беладзе, який став Заслуженим тренером України, Заслуженим працівником фізичної культури та спорту України, суддею міжнародної категорії, Почесним громадянином Запоріжжя. А його син — Ошан Беладзе — є почесним президентом Запорізької федерації боксу, віце-президентом обласного осередку федерації боксу України, головою оргкомітету усіх всеукраїнських змагань, що проводяться в Запоріжжі.
А онук — Беладзе Артур — майстер спорту, неодноразовий чемпіон України, переможець міжнародних турнірів категорії А, чемпіон Універсіади України. Як тренер, підготував майстра спорту міжнародного класу, і кількох чемпіонів та призерів чемпіонатів України. Ці досягнення отримали належну оцінку.
Одна з них — Адаму Беладзе присвятив цілий розділ у своїй книзі Заслужений тренер України, багаторічний головний тренер збірної збройних сил України, наставник братів Віталія та Володимира Кличків — Володимир Олексійович Золотарьов.
Династія не зупиняється.
Боксерська спільнота Запоріжжя скорбить за Адамом Юхановичем та висловлює співчуття рідним та близьким. Земля пухом та вічна пам’ять!