Новий голова ОБСЄ відвідає Україну

Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Мальти Ян Борг відвідає столицю України Київ. Візит запланований на наступний тиждень.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Malta.

За словами очільника ОБСЄ, цей візит стане демонстрацією «непохитної підтримки» України.
«Наступного тижня я відвідаю Київ, щоб продемонструвати нашу непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Я та мальтійське головування продовжуватимемо вимагати повного, безумовного та негайного виходу Росії з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — заявив він сьогодні, 25 січня.
Крім того, Борг рішуче засудив посилення атак з боку РФ в останні тижні.
Відповідні заяви голова ОБСЄ оголосив у четвер у присутності дипломатів з України, Росії, США та понад 50 інших країн Північної Америки, Європи та Центральної Азії. Таким чином він чітко дав зрозуміти, що основним пріоритетом Мальти для ОБСЄ є «однозначне зобов’язання зберегти незаконну агресивну війну Росії проти України на вершині порядку денного ОБСЄ».
Головування Мальти в ОБСЄ
ОБСЄ була заснована в 1970-х роках. Організація об’єднує 57 країн для обговорення та вжиття заходів щодо запобігання конфліктам і контролю над озброєннями, сприяння економічному розвитку в регіоні, забезпечення сталого використання природних ресурсів, просування прав людини, основних свобод, свободи преси та свободи і чесних виборів.
Наприкінці минулого року Мальту обрали очолити ОБСЄ протягом 2024 року після того, як РФ наклала вето на заявку Естонії на головування.
Мальта вступила на посаду чинного голови ОБСЄ 1 січня 2024 року. Вже на наступний день керівництво Організації рішуче засудило нещодавні обстріли Росії по території України, та закликали припинити війну.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.