В Україні запускають нові правила експорту зерна: сьогодні стартує внесення у список верифікованих експортерів

В Україні запускають нові правила експорту зерна: сьогодні стартує внесення у список верифікованих експортерів

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Із заявкою на включення до списку верифікованих експортерів агропродукції в Державний аграрний реєстр звернулися вже майже тисяча підприємців. Сьогодні розпочнеться включення підприємців у списки, які відповідають необхідним вимогам. Про це в ефірі телемарафону у вівторок повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає УНН. Цитата
«У нас вже йде перелік майже тисячі, у нас було вчора на вечір 820 звернень, вони продовжують надходити. (…) Дуже активно з першого дня, як ми бачимо, суб’єкти подаються. (…) Є два робочих дні на ухвалення рішення. Тому вже відсьогодні розпочнуться включення перших суб’єктів, які відповідають всім зазначеним вимогам до відповідного переліку», — сказав Висоцький.
Деталі
Заступник міністра нагадав, що уряд встановив нові правила експорту агропродукції, згідно з якими вивозити за кордон зернові, олійні та продукти переробки зможуть лише верифіковані експортери.
«Уряд прийняв рішення, про те, що експорт основних аграрних позицій, які йдуть на міжнародні ринки – пшениця, кукурудза, ячмінь, ріпак, соняшник, відповідні продукти переробки, зможуть здійснювати підприємства, які включені до переліку верифікованих експортерів», — зазначив Висоцький.
Для участі у проекті верифікації, підприємствам потрібно подати заявку, а також відповідати всім вимогам, згідно з чинним законодавством.
За словами посадовця, верифікація підприємств потребує узгодження по декількох критеріях:
Потрібно бути платником ПДВ. Це є підтвердження прозорості діяльності підприємства.
Немає бути боргів, несплачених пені по порушенню валютного законодавства.
Також немає бути складених актів про відсутність підприємства за місцем знаходження, якщо був сигнал про порушення податкового законодавства.
Окрім того, має бути підтверджує від банку, що підприємство повертає валютну виручку .
«Фактично це дасть гарантію, що експортери української аграрної продукції є підприємствами, які працюють прозоро, сплачують відповідні податки, повертають валютну виручку в країну», — зазначив Висоцький.
Також міністр наголосив, що процедура верифікації клієнтоорієнтована, — нікуди йти не потрібно, подача заявок через державний реєстр, при цьому достатньо КЕПу — електронного підпису, і заявка може бути оформлена за 5 хвилин.
Раніше
УНН повідомляв, що Кабінет міністрів України затвердив нові правила для експорту агропродукції в умовах воєнного стану.
Також повідомлялося, що станом на початок листопада, в Україні зібрано понад 67 млн тонн зернових та олійних культур.

Джерело:
УНН

Теги: експорт, зерно, АПК, Мінагрополітики

Повернутися до списку

Підписуйтесь на канал новин УНН у Telegram