Спалах гепатиту А на Вінниччині: в МОЗ виявили щонайменше 4 фактори, які вказують на джерело інфекції

Спалах гепатиту А на Вінниччині: в МОЗ виявили щонайменше 4 фактори, які вказують на джерело інфекції

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. Фахівці визначили щонайменше 4 фактори, які вказують на джерело інфекції, що призвела до спалаху гепатиту А у Вінницькій області. Наразі у лікарнях з гепатитом А залишається ще 151 пацієнт. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний санітарний лікар України Ігор Кузін, передає УНН. Цитата
“Комплексно відпрацьовуємо усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. На підставі проведених епідрозслідувань маємо щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Після детального аналізу кожен з факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем. Фахівці групи оперативного реагування Центр громадського здоров’я України, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб з залученням лікарів, працюють паралельно, у співпраці з місцевою владою”, — написав Кузін у Facebook.
Деталі
За його словами, вже обстежено понад 100 людей, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, продуктами та іншими епідемічно небезпечними сферами.
Також Кузін повідомив, що у лікарнях з гепатитом А залишається 151 пацієнт, 25 вже виписали. Наразі лікарі додатково опитують хворих з підтвердженими діагнозами та уточнюють зв’язки, які вказують на спільне джерело інфікування.
Як повідомляється, групи контролю та епідеміологічної безпеки працюють на:
ринках та точках продажу продуктів;
проводять додатковий лабораторний контроль на об’єктах водопостачання та підприємствах, які забезпечують продаж питної води та її розвезення;
продовжуються лабораторні дослідження та моніторинг проб з навколишнього середовища та води.
Доповнення
За словами Кузіна, до області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Крім того, для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А та формування резерву.
Щеплення також радять зробити близькому оточенню пацієнтів з підтвердженим діагнозом.
Додамо
Кузін закликав усім жителям міста посилити заходи індивідуальної безпеки:
мити руки, обробляти їх так само ретельно як під час пандемії COVID-19;
уникати покупки продукції на стихійних ринках;
будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити;
не вживати молочні продукти, куплені на ринках без попередньої термічної обробки;
купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної їжі» — мити руки та обробляти їх дезінфектантом.
Найпоширеніші симптоми ВГА це: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких — негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці школярі перейдуть на онлайн-навчання через спалах гепатиту А

Джерело:
УНН

Теги: МОЗ, гепатит А, Вінниця та Вінниччина

Повернутися до списку

Підписуйтесь на канал новин УНН у Telegram