У Великій Британії зростає ризик терористичних атак — звіт

У Великій Британії зростає ризик терористичних атак — звіт

КИЇВ. 18 липня. Ризик терористичних атак у Великій Британії знову зростає. Внутрішніх змовників все важче виявляти, крім того існує постійна загроза з боку ісламістських екстремістів і використання технологічних досягнень, повідомляє PA Media з посиланням на звіт в оновленій контртерористичній стратегії Міністерства внутрішніх справ країни, пише УНН. Деталі
Станом на березень 2023 року у Великій Британії 232 особи перебували під вартою за терористичні злочини.
З моменту останнього оновлення контртерористичної стратегії Міністерства внутрішніх справ країни у 2018 році у Великій Британії сталося дев’ять оголошених терористичних атак, у результаті яких загинуло 6 людей і 20 отримали поранення.
Поліція і служби безпеки зірвали 39 запланованих замахів, цілями яких були публічні особи, члени парламенту, різні публічні заходи, включаючи Лондонський прайд, і популярні місця в Лондоні.
«Зараз ми стикаємося з внутрішньою терористичною загрозою, яку важче виявити і розслідувати; є постійна загроза з боку ісламістських терористичних угруповань; крім того технології продовжують створювати як можливості, так і ризики для наших зусиль по боротьбі з тероризмом. Тому ми вважаємо, що ризик тероризму знову зростає» — пишуть у стратегії Міністерства внутрішніх справ країни.
Найбільшу загрозу, як повідомляється, становить ісламський екстремізм, на який припадає 67% нападів у країні з 2018 року, близько 75% справ МІ5 і 64% осіб, які перебувають під вартою за звинуваченням у тероризмі.
На крайніх правих терористів припадає 22% нападів з 2018 року, близько 25% справ МІ5 та 28% осіб, які перебувають під вартою. «Загроза з боку крайнього правого тероризму в західних країнах стає транснаціональною. На відміну від ісламістських терористичних груп, крайні праві терористи, як правило, організовані не в формальні групи з ієрархією керівництва і територіальними амбіціями, а в неформальні інтернет-спільноти, які сприяють встановленню міжнародних зв’язків», — ідеться у звіті.
У доповіді зазначається також, що крайні праві терористичні наративи «експлуатуються ворожими суб’єктами, такими як росія, яка прагне просувати наратив, що роз’єднує і поляризує Захід, що, ймовірно, посилиться в майбутньому».
Становлять ризик також терористи після звільнення з в’язниці, оскільки деякі злочинці потребують моніторингу протягом десятиліть. «Чотири з дев’яти оголошених терористичних атак у Великій Британії з 2018 року були скоєні ув’язненими, які перебувають у місцях позбавлення волі або нещодавно звільнені», — зазначають у звіті.
Чиновники вважають, що друга половина цього року буде особливо напруженою з точки зору кількості ув’язнених, які, як вважається, становлять терористичний ризик і мають бути звільнені.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща заявила про запобігання теракту

Джерело:
УНН

Теги: Велика Британія, тероризм, терористи, МВС

Повернутися до списку

Підписуйтесь на канал новин УНН у Telegram