Голова МЗС Литви: питання військової допомоги Україні на рівні НАТО не обговорюватиметься

Голова МЗС Литви: питання військової допомоги Україні на рівні НАТО не обговорюватиметься

КИЇВ. 22 червня. УНН. Після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що під час Вільнюського саміту НАТО увага союзників має бути зосереджена на нарощуванні військового потенціалу України, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс засумнівався в тому, що Альянс зможе дійти згоди щодо спільної військової допомоги НАТО Україні, пише УНН з посиланням на Delfi. Цитата
«За більш ніж рік війни НАТО поки не прийшло до спільної згоди щодо постачання зброї Україні. Прийшов (до згоди) або Євросоюз через Європейську мирну програму, або держави на рівні двосторонніх угод. Не обговорюватиметься і питання військової підтримки України на рівні НАТО. Можливо, можуть бути інші зобов’язання, але я поки що їх не бачу» – заявив голова литовської дипломатії журналістам у Сеймі у четвер.
Тому, за його словами, обговорення має бути зосереджене на політичних зобов’язаннях НАТО перед Україною – чіткому політичному шляху до членства в Альянсі.
«Одна з основних тем обговорення — політичний шлях. Іншими словами, які політичні зобов’язання НАТО може дати Україні. Поки що багато розмов про єдність, але ясно одне — думки розходяться», — сказав він.
«Литва та багато інших країн на східному фланзі вважають, що для забезпечення довгострокового миру їй необхідне членство в НАТО, яке, якщо уявити, у Вільнюсі не буде запропоновано. Але ми маємо говорити про це і планувати шлях уперед», – наголосив Ландсбергіс.
Доповнення
Як повідомлялося раніше, у четвер канцлер Німеччини звернувся до парламенту і закликав лідерів країн НАТО, які зберуться у Вільнюсі в липні, наголосити на зміцненні військового потенціалу України. «Уряд України сам заявив, що її членство в НАТО неможливе, поки росія продовжує війну проти України», — сказав Шольц.
Про те, що Україна, швидше за все, не отримає офіційного запрошення до Альянсу, натякнув і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, Україна стане членом Альянсу, але питання її офіційного запрошення до НАТО на Вільнюському саміті не обговорюватиметься.

Джерело:
УНН

Повернутися до списку

Підписуйтесь на канал новин УНН у Telegram