Запорожцы собираются спасать «Тарасову грушу»

Известная в Запорожье и за его пределами памятка природы «Тарасова груша», которая находится недалеко от Набережной в Вознесеновском районе, нуждается в срочном спасении. Странно, но руководство города, которое не устаёт говорить о развитии туризма в Запорожье, игнорирует одну из немногих достопримечательностей, к тому же связанных с Тарасом Шевченко. Инициативные граждане взяли на себя задачу спасения запорожской реликвии.

«Далекого 1843 року молодий поет побував на Запорожжі та на Хортиці. Два тижні (наприкінці липня та на початку серпня) він мандрував Хортицькими стежками, а під вечір повертався до оселі Прокопа Булата. Спекотними ночами Шевченко лягав спати не в оселі господарів, а під дикою грушею, яка росла на обійсті Булатів.

Давно вже немає ні села Вознесенки, ні оселі Булатів, а Груша, під якою відпочивав Тарас Григорович слава Богу – жива. В 1982 році Шевченкову Грушу взяли під охорону, як «Ботанічна пам’ятка» і встановили її вік 170 років. Додайте ще роки від того часу, то на сьогодні її вік становить десь 220 років. Це є поважний вік. Хоча дикі груші в Природі ростуть і по 250 і за 300 років. Свого часу Тарасову Грушу огородили спочатку дерев’яним, а згодом металевим парканом. Але понад 2 роки тому паркан зрізали і Груша лишилася без будь-кого «захисту».

Ми з друзями в 2018 році ходили до Запорізьких чиновників з проханням зробити нову огорожу та облаштувати територію довкола Шевченкової Груші. Але окрім ОБІЦЯНОК далі діло не пішло.
Тож на початку травня в минулому році ми придбали бут і огородили її по колу. Навесні цього року ми планували до впорядкувати заповідну територію. Але вчора, коли ми вшановували Тараса Шевченка біля його погруддя в Шевченківському районі, я дізнався, що буревій частково пошкодив Тарасову Грушу. Коли я приїхав до Шевченкової Груші, то від побаченого був до такої міри пригнічений, що страшенний біль розриває мою душу і по цей час.

Шановні мешканці міста Запоріжжя та області, запрошую вас наступної неділі, 15 березня, долучитися до порятунку Тарасової Груші. Беріть з собою робочий одяг, рукавиці, граблі, лопати, сокири, відра, пакети або мішки для сміття, насіння квітів. Можливо хтось із вас є майстром з художньої роботи. Нам потрібно зробити напис на Стелі. Щоб мешканці та гості міста знали, що тут перебував Тарас Шевченко.
Збір о 9 годині біля Шевченкової Груші», — сообщает житель Запорожья Святослав Щербина.

Как сообщал раньше портал «Вместе», Тарасова груша вскоре может пасть жертвой новостроек. На склоне рядом с Набережной, где растёт историческое дерево, хотят построить торгово-развлекательный центр, а рядом, на месте Вознесеновского рынка – жилые многоэтажки.