Все, що треба знати про рак молочної залози: поради лікарів

Запорізька обласна клінічна лікарня нагадує, що онкологічні захворювання, зокрема рак молочної залози (РМЗ), є однією з провідних причин смертності у світі. Це захворювання може уразити будь-яку частину тіла незалежно від віку або статі. Проте, більшість форм раку можна успішно лікувати, якщо їх виявити на ранній стадії.

Наприклад, рак молочної залози на першій стадії виліковний у 95% жінок. На жаль, в Україні у кожної четвертої жінки рак грудей діагностується на третій або четвертій стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Саме тому фахівці Запорізької обласної клінічної лікарні закликають не ігнорувати навіть найменші ознаки нездужання та вчасно звертатися до лікаря.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Ризик розвитку раку молочної залози може змінюватися протягом життя. Основні фактори ризику, на які звертають увагу фахівці Запорізької обласної клінічної лікарні, включають:

  • Сімейний анамнез (спадковий РМЗ)
  • Репродуктивні фактори (вік перших пологів або їх відсутність)
  • Надмірна вага
  • Вживання алкоголю та куріння

Незважаючи на наявність факторів ризику, не кожна жінка захворіє на рак молочної залози. Водночас, навіть молоді жінки без очевидних причин можуть зіткнутися з цією хворобою. Тому важливо вчасно розпізнати симптоми.

СИМПТОМИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Фахівці Запорізької обласної клінічної лікарні наголошують, що основними симптомами, на які слід звернути увагу, є зміни форми або розміру грудей, ущільнення, а також виділення з сосків. Регулярне самообстеження та візити до лікаря відіграють ключову роль у своєчасному виявленні захворювання. Оскільки на ранніх стадіях рак може не мати помітних ознак, регулярні скринінгові тести є надзвичайно важливими.

Запорізька обласна клінічна лікарня надає повний спектр медичних послуг для діагностики та лікування раку молочної залози. Серед доступних обстежень:

⠀Ультразвукове дослідження (УЗД)

  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ)
  • Мамографія
  • Трепан-біопсія

Методи лікування включають хірургічне втручання, хіміотерапію, радіотерапію та гормональну терапію.  Досвідчені онкологи провідної медичної установи області підберуть щадне, якісне та ефективне лікування для кожної пацієнтки.

«Як онкогінеколог, хочу підкреслити, що повноцінна діагностика починається з первинної консультації онколога. На цьому етапі ми ретельно збираємо анамнез та проводимо клінічний огляд. Після цього пацієнтці призначаються необхідні дослідження, такі як мамографія або УЗД грудей, щоб отримати більш детальну інформацію. На основі всіх отриманих результатів ми розробляємо оптимальну стратегію лікування,»підкреслює акушер-гінеколог, онкогінеколог Запорізької обласної клінічної лікарні Костянтин Пискун.

Ефективність лікування та прогноз при раку молочної залози значною мірою залежать від стадії, на якій виявлено захворювання. При будь-яких тривожних симптомах у грудях негайно звертайтеся до онкомамолога .

Нагадуємо, у вас є можливість отримати консультацію онколога у Запорізькій обласній клінічній лікарні за адресами:

— вул.Оріхівське шосе, 10;

— вул. Культурна, 177А.

РАК – НЕ ВИРОК! Кваліфіковані фахівці Запорізької обласної клінічної лікарні радо допоможуть вам і нададуть рекомендації щодо подальшого лікування онкологічних захворювань.

Контакт-центр: (066) 146-03-17, (068) 812-97-76

Сайтhttps://zokb.org.ua/

Фейсбукhttps://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграмhttps://www.instagram.com/zokb_official

#запорізькаобласнаклінічналікарня #діагностика #жіночездоровя #онкологія #ракмолочноїзалози #лікуваннязокл