Хронічний біль: нейрохірурги Запорізької обласної лікарні повертають до життя

Нещодавно до відділення нейрохірургії Запорізької обласної клінічної лікарні звернувся чоловік 45 років. Його основною скаргою став сильний біль в руці та практично повна втрата її працездатності. Через слабкість у м’язах та неймовірний дискомфорт чоловік вже не міг ані ґудзик застібнути, ані ложку тримати. І так продовжувалося протягом місяця. Медикаментозне лікування не мало ефекту. А причиною стало хронічне фізичне перенавантаження.

Під час консультації нейрохірурги профільного відділення ЗОКЛ провели збір анамнез пацієнта, здійснили фізичний огляд та встановили топічний діагноз (тобто визначили уражені ділянки хребта). Після цього пацієнту було призначене МРТ. Завдяки інструментальному методу дослідження була виявлена бокова грижа значних розмірів (до 8 міліметрів). Єдиний спосіб медичної допомоги у цьому випадку – її видалення.

«Пацієнту був діагностований остеохондроз шийного відділу хребта, грижа міжхребцевого диска на рівні С5-С6, радикулопатия C5. Задля розв’язання проблеми фахівцями відділення була проведена задня малоінвазивна інтерламінарна мікродискектомія. В результаті оперативного втручання виконане повне видалення міжхребцевої грижі, яка тиснула на нервові структури», — розповідає завідувач відділення нейрохірургії ЗОКЛ Дмитро Івахненко.

Мікродискектомія тривала близько години й проводилася під загальною анестезією з використанням ШВЛ. Операція пройшла успішно. І вже через кілька діб після хірургічного втручання пацієнт був виписаний зі стаціонару.

За словами Дмитра Сергійовича, у цьому клінічному випадку задня малоінвазивна мікродискектомія мала очевидну перевагу, порівняно з передньою. Адже завдяки такому хірургічному втручанню була повністю збережена анатомічна структура хребта та м’язів. І тепер відновлення пацієнта буде проходити в рази швидше.

Загалом же переваги малоінвазивної мікродискектомії наступні:

  1. Швидке зниження больового синдрому одразу;
  2. Збереження анатомічної структури хребта та м’язів;
  3. Мінімальна травматизація навколишніх тканин, нервів та сусідніх структур, відтак – і менший ризик ускладнень;
  4. Відсутність крововтрата;
  5. Швидке відновлення пацієнта;
  6. Косметичний ефект (відсутність шрамів)

Якщо ви відчуваєте болі в спині або ж в кінцівках – не варто терпіти. Само собою нічого не пройде. І якщо у вас діагностовано грижу міжхребцевого диска, то вона не розсмокчеться, як багато хто думає.  Чим раніше ви почнете лікування, тим швидше знову відчуєте якість життя!

Контакт-центр: (066) 146-03-17, (068) 812-97-76

Сайт – https://zokb.org.ua/

Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official