В прифронтовому Запоріжжі відбулася перша трансплантація 2024 року

В Запорізькій обласній клінічній лікарні відбулася пресконференція, присвячена першій трансплантації 2024-го року. Наприкінці лютого фахівці відділення трансплантації та нефрології ЗОКЛ на чолі із завідувачем Миколою Поляковим здійснили споріднену пересадку нирки. На сьогодні для Запоріжжя це неабияке досягнення. Адже місто розташоване за десятки кілометрів від фронту, тут постійно лунають повітряні тривоги й часом дуже не спокійно. Попри це лікарі провідної медичної установи області продовжують рятувати та покращувати життя своїм пацієнтам, ще й проводять такі складні операції.

Першим пацієнтом 2024 року став житель Вільнянського району Леонід. Вже 8 років він має серйозні проблеми з нирками. Усе почалося після здавалося б звичайного вірусного захворювання. Буквально через тиждень від початку недугу чоловік відчув біль у ділянці попереку, загальну слабкість та погіршення апетиту. Під очима з’явилися набряки. Та й усе тіло було наче водяна куля. Але найбільше турбували проблеми, які вочевидь були пов’язані з нирками.

«Я вирішив звернутися до відділення нефрології ЗОКЛ, адже чув багато позитивних відгуків про фахівців, що тут працюють, та й про саму лікарню. Мені провели усі необхідні дослідження й призначили лікування. Але вже тоді діагноз був невтішний», — розповідає чоловік.

Рік змінювався роком. Лікування максимально підтримувало роботу нирок, але хвороба брала своє. Коли Леонід в черговий раз проходив обстеження, то почув новину, яка буквально перевернула його світ.

«У пацієнта розвинулась термінальна стадія ниркової недостатності. При такій патології людині необхідна замісна ниркова терапія. Це або постійний діаліз (процес механічної фільтрації, що використовується для видалення з організму токсинів, надлишків солі та рідини), або додіалізна родинна трансплантація нирки. Споріднена пересадка нирки в усьому світі вважається пріоритетним методом лікування. Така пересадка, особливо близьких родичів, є найбільш ефективною», — розповідає завідувач відділення трансплантації та нефрології ЗОКЛ, кандидат медичних наук, доцент, провідний трансплантолог України Микола Поляков.

Що ми можемо зробити заради дітей? Здається, ми готові дістати зірку з неба навіть у найбільш похмурий день. А якщо дитина захворіє? Якщо виявиться так, що на кону її життя? І якщо при цьому саме ти зможеш її врятувати?

Тетяна Сергіївна не роздумувала. Вона просто сказала сину, що готова.

Він відмовляв її. Не хотів, щоб мама страждала. Боявся, що їй стане зле. Все ж таки 69 років, невідомо як зреагує її організм, коли не стане однієї нирки. Багато страху та невідомості. Втім жінка була непохитна. Адже вона робила це заради свого сина.

«Трансплантація можлива після ретельної медичної оцінки як реципієнта, так і донора. Спочатку треба було впевнитися, що донорство не нанесе шкоди здоров’ю жінці. Тож, ми оцінили її загальний стан здоров’я, вивчили анамнез, провели усі необхідні лабораторні тести та інструментальні дослідження (серед них і комплексна ангіографія). Крім того, реципієнт та донор пройшли обстеження у вузьких спеціалістів. Паралельно ми здійснили HLA-типування (визначення сумісності органів і тканин двох осіб) та лімфоцитарний цитотоксичний тест. Результати обстеження показали, що жінка може стати донором для свого сина», — розповідає лікар-трансплантолог, лікуючий лікар пацієнтів Юлія Сушко.

Ні на секунду ані Леонід, ані його мама не сумнівалися у виборі лікарні. Адже ЗОКЛ – це не лише провідна медична установа сьогодення, а й історична батьківщина трансплантації в Україні. Ще у 1992 році тут відбулася перша пересадка нирки. У 1994 році саме тут вперше в нашій державі пересадили печінку, а у 2003 році була здійснене перша в Україні успішна пересадка серця. Усього за 32 роки в ЗОКЛ зроблено понад 650 пересадок нирок, 18 трансплантацій печінки, одна пересадка комплексу підшлункової залози й нирки, 3 трансплантації серця, понад 180 трансплантацій В-клітин підшлункової залози хворим на цукровий діабет. А за цими разючими цифрами саме стільки врятованих життів.

До того ж у 2024 році Запорізька обласна лікарня увійшла до списку 39 лікувальних закладів України, які підписали договір із НСЗУ на проведення трансплантації нирок та печінки. Завдяки цьому трансплантація для пацієнта повністю безоплатна. Держава повністю оплачує комплекс послуг, які необхідні для проведення пересадки органів. До цього переліку входять усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, медикаментозна підтримка на всіх етапах діагностики та лікування, безпосереднє проведення трансплантації, подальше забезпечення пацієнта лікарськими засобами тощо.

Крім того, в ЗОКЛ трансплантацію здійснюють не лише для жителів міста, а й області та всієї України.

І от цей день настав. Близько 9 ранку маму і сина доставляють в операційні зали. Їх розділяють лічені метри, об’єднує – величезне бажання змінити ситуацію, що склалася зі здоров’ям. За роботу беруться лікарі-анестезіологи – Олександр Геньба та Богдан Брік. Поряд – завідувачка відділення анестезіології Валентина Гаврилюк. Контролює, коментує, тримає руку на пульсі подій. Чітко виконує свою роботу сестра медична анестезистка Євгенія Мітіна. Усі працюють, як один механізм. Підготувати інструменти, проконтролювати стерильність, встановити й перевірити необхідне обладнання – це та багато іншого на плечах медичних сестер операційних Олени Швець та Ганни Сухої. Кожен їхній рух дає впевненість втому, що усе пройде відмінно.

За роботу беруться лікарі. Трансплантацію проводить завідувач відділення трансплантації та нефрології Микола Поляков. На його рахунку близько тисячі пересадок нирок та понад 30 років лікарського стажу. Він з надзвичайною точністю виконує усі дії. Разом з ним за операційним столом хірурги-трансплантологи Юлія Сушко та Денис Сташко. Сконцентровані, зібрані, професійні. Нирка вилучена. Далі її готують для трансплантації. Паралельно йде хірургічна робота з реципієнтом. В операційних залах час дихає ритмом очікування. Останні штрихи й на очах медичної команди нирка розквітає життям у новому організмі. Ще трохи надважливих дій і пляшечка, до якої веде катетер, починає наповнюватися. Операція пройшла успішно!

Протягом життя Леонід прийматиме імуносупресивні препарати та систематично приходитиме на планове обстеження. Його імунна система буде в зниженому статусі і йому доведеться більш ретельно слідкувати за своїм здоров’ям. Але усе це дрібниці порівняно з тим, що він зможе жити. На радість своїй мамі, своїм близьким родичам (а їх у нього багато), своїй дружині та своїй 8-річній донечці. Вона з нетерпінням чекає на свого татка, адже любить його понад усе!

Контакт-центр: (067) 281-19-42

Сайт – https://zokb.org.ua/

Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official