Грижа міжхребцевого диска: ефективне лікування в Запорізькій обласній лікарні

Грижа міжхребцевого диска вважається серйозним захворюванням хребта, яке може викликати значний біль та дискомфорт у пацієнта, а при відсутності належного лікування – призвести до втрати працездатності та інвалідизації.

За словами завідувача відділення нейрохірургії ЗОКЛ Дмитра Івахненка,

проблема цього захворювання полягає ще й у тому, що відчуваючи сильний біль, люди не знають, до якого саме лікаря звернутися. І вирішують йти до невролога. Хоча основним фахівцем при лікуванні грижі міжхребцевого диска є нейрохірург.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ

Патологія виникає, коли м’яке ядро внутрішньої частини диска виступає через щілину в зовнішній оболонці. Це може бути наслідком травми, перевантаження хребта або дегенеративних змін.

ОСНОВНІ ОЗНАКИ ГРИЖІ МІЖХРЕБЦЕВОГО ДИСКА:

  • біль, який може відчуватися від попереку й до коліна, а часом і нижче – залежно від рівня грижі;
  • слабкість у м’язах та втрату чутливості у деяких частинах тіла, які зв’язані з пошкодженим нервом;
  • дискомфорт при виконанні певних рухів;
  • невпевнена або болісна хода;
  • посилення болю при навантаженні або ж при звичному сидінні тощо.

МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ:

  • клінічний огляд нейрохірурга;
  • збір анамнезу;
  • діагностичне обстеження, що необхідне для визначення розміру та місця грижі — рентгенографія, магнітно-резонансна томографія (МРТ), комп’ютерна томографія (КТ).

ЛІКУВАННЯ ГРИЖІ МІЖХРЕБЦЕВОГО ДИСКА:

В цілому, ефективне лікування грижі міжхребцевого диска залежить від багатьох факторів, включаючи розмір грижі, ступінь симптомів та стан загального здоров’я пацієнта.

Лікувати патологію можуть консервативними методами, такими як фізична терапія, медикаментозна терапія та ін’єкції. Втім, ефект від цього буде тимчасовий, плюс сама грижа нікуди не подінеться (не розсмокчеться). Навпаки, з часом вона може навіть збільшуватися. Найдієвіший спосіб лікування – оперативне втручання.

МІКРОДИСКЕКТОМІЯ — це сучасна, малоінвазивна операція на хребті, при якій виконується часткове або повне видалення міжхребцевої грижі, що тисне на нервові структури.

Така операція:

— мінімально травмує оточуючі тканини;

— запобігає подальшим інфекційним ускладненням;

— проходить практично без крововтрати;

— має малий відсоток післяопераційного болю;

— не потребує довгого відновлення;

— має косметичний ефект (зазвичай розріз шкіри становить менше 3-х сантиметрів).

Операція проводиться під загальною анестезією. Триває від 30 хвилин до 1 години. Під час мікродискектомії хірург використовує мікроскопічну техніку та спеціальне обладнання. Але найголовніше у такій операції – це досвід нейрохірурга. Якщо хірург має досвід та навички, то це дає можливість не лише позбутися проблеми зараз, а й уникнути рецидиву надалі.

Вже на другий день після оперативного втручання пацієнт сідає, встає та рухається палатою, а через кілька днів – одержує виписку. Через 2 тижні після операції наступає повне відновлення працездатності і людина може виходити на роботу.

ПЕРЕВАГИ ПРОВЕДЕННЯ МІКРОДИСКЕКТОМІЇ В ОБЛАСНІЙ ЛІКАРНІ ЗАПОРІЖЖЯ:

— висококваліфіковані фахівці, які мають значний досвід у здійсненні таких операцій;

— наявність необхідного технічного оснащення, у тому числі новітнього нейрохірургічного мікроскопа;

— застосування нейромоніторингу, який попереджає про можливі ушкодження нервових структур, а відтак запобігає таким ситуаціям;

— використання додаткових методів контролю, зокрема рентгеноскопії приладом С-арка;

— уважне та дбайливе ставлення персоналу.

Мікродискектомія у відділенні нейрохірургії ЗОКЛ – це перевірений та ефективний метод лікування грижі міжхребцевого диска, який дозволяє пацієнтам швидко повернутися до активного способу життя з мінімальним ризиком ускладнень.

Контакт-центр: (066) 146-03-17, (068) 812-97-76

Сайт – https://zokb.org.ua/

Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official