В Запорізькій обласній лікарні відновлюють зір за одну годину

Зниження зору, двоїння, туманність, розмитість зображення, поява візуальних перешкод в полі зору, іскри та «мошки» перед очима, порушення периферійного зору – усе це може вказувати на проблеми із сітківкою ока, які розв’язують в Центрі мікрохірургії ока. Саме тут можна проконсультуватися у провідних спеціалістів галузі, здійснити необхідні діагностичні обстеження та одержати лікування.

⠀Загалом, відшарування сітківки – це складна патологія. І якщо не розпочати лікування вчасно, це може призвести до тотальної втрати зору.

До групи ризику входять люди з короткозорістю, хворі на цукровий діабет, вагітні. Також патологія може розвинутися через вікові зміни склоподібного тіла, травми, запалення тощо.

Загалом, в Центрі мікрохірургії ока впроваджені різноманітні методи лікування сітківки ока. Вибір методики залежить від характеру захворювання та важкості змін у сітківці. Одним із найбільш ефективних способів лікування є вітреоретинальна хірургія.

ЩО ТАКЕ ВІТРЕОРЕТИНАЛЬНА ХІРУРГІЯ?

Це один із методів очної мікрохірургії, спрямований на усунення патологічних змін склоподібного тіла та сітківки ока. Мета такої операції – поліпшити (а часом і повністю відновити) очну анатомію та запобігти неминучому погіршенню зору.

КОЛИ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ВІТРЕОРЕТИНАЛЬНА ОПЕРАЦІЯ?

Таке хірургічне втручання потрібне тоді, коли інші способи боротьби з очними хворобами малоефективні.

Діагнози, при яких потрібне проведення вітреоретинальної хірургії:

  • відшарування сітківки;
  • діабетична ретинопатія та діабетичний макулярний набряк;
  • вивих кришталика;
  • крововиливи у склоподібне тіло;
  • макулодистрофія;
  • тромбоз вени сітківки чи її гілок тощо.

ЯК ПРОХОДИТЬ ОПЕРАЦІЯ?

Вітреоретинальна операція – мікроінвазивна (відтак, вона практично безшовна, оскільки мікророзріз складає менше ніж 1 мм).

У середньому операція триває від 40 хвилин до години. Проходить під місцевою або загальною анестезією (залежно від характеру операції та медичних показань).

Створення доступу до скловидного тіла здійснюється високоточними інструментами.

Залежно від стану склоподібного тіла хірург або повністю його видаляє, або частково вилучає тканину з вітреальної порожнини. Розрівнює сітківку, відновлює її анатомічне розташування, фіксує лазером. Порожнина може бути заповнена силіконовою оливою або газом. Все це забезпечує фіксацію сітківки після операції.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ РЕАБІЛІТАЦІЯ?

Саме від реабілітації залежить те, який результат одержить пацієнт після операції. Основні аспекти реабілітації включають:

  1. Спостереження та контроль. Пацієнт повинен регулярно відвідувати офтальмолога для оцінки прогресу відновлення та виявлення можливих ускладнень.
  2. Медикаментозна терапія. Лікар призначає післяопераційні краплі для очей, які допоможуть у запобіганні запалення, зменшенні ризику інфекції в післяопераційний період.
  3. Обмеження активності. Пацієнтам може бути рекомендовано обмежити фізичну активність та підіймання важких предметів протягом певного періоду часу після операції.
  4. Захист очей. Після вітреоретинальної хірургії важливо дотримуватися правил збереження та захисту очей від травм та ультрафіолетового випромінювання.
  5. Здоровий спосіб життя. Здорове харчування та забезпечення організму необхідними поживними речовинами сприяють загальному відновленню та здоров’ю очей.

Крім того, пацієнтам із газовою тампонадою заборонений повітряний вид транспорту. Також потрібно уникати різких перепадів температури;

 

Хірурги-офтальмологи Центру мікрохірургії ока володіють усіма необхідними знаннями, навичками та технологіями для виконання різноманітних процедур, спрямованих на відновлення зору та лікування очних захворювань. У тому числі мова йде і про вітреоретинальну хірургію. Тож, довіртеся хірургам-офтальмологам ЗОКЛ і поверніть здоров’я очей.

Пам’ятайте, вчасна діагностика та лікування допоможуть запобігти прогресуванню очних захворювань та збережуть ваш зір.

Контакт-центр: (066) 146-03-17, (068) 812-97-76

Сайт – https://zokb.org.ua/

Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official