В Запорізькій обласній лікарні чоловіку повернули зір

Миколі Миколайовичу майже 65. З них протягом року він нічого не бачив. Спочатку дивився на світ, наче крізь плівку. Згодом міг розрізняти лише силуети на відстані витягнутої руки. А потім в полі зору лишилося лише світло…

Микола Миколайович вирішив змінити ситуацію і почав проходити обстеження в одній із лікарень Запоріжжя. Але 24 лютого минулого року перекреслило усі плани… Згодом чоловік спробував повернутися до питання, що турбує, але аналізи, які він одержав ще при обстеженні, вже були не актуальними. Потім з’явилися якісь інші справи. Далі – холоди. І от нарешті усе склалося так, як треба.

«Чесно, я не знав, куди звертатися. До лікарні, де тоді проходив обстеження, їхати не хотів – занадто далеко від дому. Почав питати знайомих. І от подруга подруги порадила звернутися до Запорізької обласної лікарні. Вона робила тут операцію і після цього наче вдруге на світ народилася. А від мого дому сюди ще й не далеко», — розповідає Микола Миколайович.

Чоловік живе у Степногірську, а це приблизно пів години їзди до лікарні. До речі, попри постійні обстріли Микола Миколайович свою домівку покидати не хоче. Тож, навіть нічого не бачачи, він залишався в небезпечній зоні. Хоча де зараз безпечно…?

Але повернемося до його знайомства з лікарнею.

«В якийсь момент я вирішив, що час настав. Подзвонив в контакт-центр, записався на консультацію, найняв людину, яка мені допомогла добратися до медичної установи й налаштувався на результат. Хочу зазначити, що тут відбувається усе дуже швидко та ефективно. Діагноз, аналізи, лікування. Я так довго нічого не бачив і в одну мить усе змінилося», — ділиться враженнями Микола Миколайович.

В Центрі мікрохірургії ока пацієнту провели повне офтальмологічне обстеження і виявили зрілу запущену катаракту лівого ока. Ситуація ускладнювалася ще й тим, що воно було сильно травмоване (три роки тому Микола Миколайович напоровся ним на рейку в теплиці). Праве ж око вже давно нічого не бачило через васкуляризоване більмо. Шансів на порятунок – нуль. Тож, в результаті обстеження було прийняте рішення про проведення операції на більш перспективному оці.

Миколі Миколайовичу здійснили факоемульсифікацію катаракти (ФЕК) з імплантацією інтраокулярної лінзи (IOL). Це найбільш надійний і ефективний спосіб лікування катаракти, який має ряд переваг. Зокрема:

  • При нормальному перебігу захворювання тривалість операції – 15-20 хвилин;
  • Усе відбувається безболісно, адже кришталик не має нервових закінчень. Операція проходить під місцевою анестезією.
  • Після операції шви та шрами відсутні. Сучасні технології дозволяють видалити кришталик через прокол в 1,8 мм, без додаткових розрізів.
  • Спостерігається швидке відновлення зору та повне збереження працездатності пацієнта.
  • Результативність – при професійно виконаній операції та при правильно підібраному штучному кришталику пацієнт одержує максимально можливу для нього гостроту зору.

Хірургічне втручання провела професор, лікар-офтальмолог вищої категорії Ніна Луценко разом зі своєю командою. Це була складна операція. Втім, вже через 40 хвилин Микола Миколайович почув такі омріяні слова: «Операція завершена. Усе пройшло успішно».

«Одразу після операції до пацієнта повернулося 10% зору (це перший рядок у таблиці Сівцева). Але є чималі шанси, що зір покращиться ще. Він зможе робити побутові справи самостійно і навіть читати в окулярах. А поки що він проходить реабілітацію.

З огляду на початковий стан пацієнта і нестандартний перебіг операції (було виконано підшивання кільця капсульного натягу), Микола Миколайович перебував у стаціонарі не кілька днів, а тиждень, оскільки вимагав додаткової терапії. Тепер місяць він лікуватиметься амбулаторно. Крім того, він має не забувати берегти око та приїжджати на контрольні огляди», — розповідає його лікуючий лікар Віктор Ливада.

Чоловік вже збирається додому. І перше, що планує зробити по поверненню – подивитися на свій город! А коли зір стане ще кращим – допаяти радіоапаратуру, яка вже рік на нього чекає.

Повернути зір можливо. Головне – не зволікайте та не гайте часу!

Контакт-центр: (066) 146-03-17 або (068) 812-97-76

Сайт: zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official