В Запорізькій обласній лікарні врятували жінку від інвалідності

Асептичний некроз голівки стегнової кістки – це хронічне захворювання, що прогресує. Воно характеризується руйнуванням кісткової тканини та призводить до порушення функціональної активності кульшового суглоба. Найчастіше це є наслідком порушення кровотоку, що тягне за собою відмирання клітин кістки. Патологія погіршує якість життя пацієнта та в перспективі загрожує інвалідизацією.

Загалом ця патологія доволі часто зустрічається у практиці ортопедів-травматологів. Прикметно, що останнім часом це захворювання помолодшало. Якщо раніше такий діагноз чули в основному дорослі чоловіки, то зараз до відділення ортопедії, артрології та спортивної травми ЗОКЛ чи не щодня звертаються пацієнти віком від 20 років! З них значний відсоток складають жінки.

Світлані 50 років. Вона працює продавцем в одному із затишних продуктових магазинчиків Космічного району Запоріжжя. Її робота пов’язана з постійним перебуванням на ногах. Буває, що навіть присісти немає можливості. Зазвичай почувала себе добре, але поступово ситуація почала змінюватися:

«Я почала відчувати тупий біль у ділянці тазостегнового суглоба, особливо під час ходьби. Потім цей біль перейшов у пахову область. Почала з’являтися кульгавість. Тобто, окрім того, що некомфортно, з’явився ще й візуальний дефект. Відчула порушення рухливості суглоба, наче рухаю ногою через перепону. Коли ж почала відчувати біль навіть без навантаження на ногу, зрозуміла – час звернутися до спеціалістів».

І жінка не помилилася з рішенням, щоправда, для консервативного лікування було вже запізно.

«У Світлани ми виявили асептичний некроз на пізніх стадіях. Почалося дегенеративне ураження суглоба – остеоартроз. Зміни рухливості в результаті могли призвести до інвалідизації пацієнтки. Для зменшення больового синдрому та покращення функції суглоба ми запропонували провести ендопротезування тазостегнового суглоба»,– говорить завідувач відділення ортопедії, артрології та спортивної травми ЗОКЛ Іван Забєлін.

Причиною захворювання Світлани став вивих стегна, який кілька років тому виник у результаті серйозної травми. Спочатку малопомітні болі в області суглоба не викликали занепокоєння. Але, як виявилося, за незначним дискомфортом ховалася серйозна хвороба.

«Для кожного пацієнта ми підбираємо відповідний штучний суглоб. Враховуються всі деталі: вік, вага, рід занять тощо. Наша клініка працює з кращими світовими виробниками ендопротезів, які довели свою безпеку і довговічність. Тож, ми гарантуємо, що після операції пацієнт знову відчує повноцінне життя», – говорить Іван Забєлін.

В результаті обстеження та проведення консультації, для Світлани також підібрали необхідний ендопротез. Наступний крок – операція. Вона проводилася під регіональною анестезією та тривала близько двох годин. Реабілітація ж почалася вже на наступний день після ендопротезування.

«Фахівець показав мені вправи, які потрібно виконувати для тренування та зміцнення м’язів. Під керівництвом реабілітолога клініки я вчилася правильно вставати, поводитися в побуті, ходити з милицями. Це було нелегко, але я розуміла, заради чого я усе це роблю», — згадує жінка.

Приблизно через два тижні Світлану виписали з лікарні.

З того часу пройшло кілька місяців. Світлана вже повернулася на роботу. Тепер немає ніякої напруги та дискомфорту. Говорить, наче заново народилася на світ, і щиро дякує лікарям ЗОКЛ:

«Це був дійсно індивідуальний підхід. Я такої турботи й уваги давно не відчувала. Кваліфіковані лікарі, уважний медперсонал, комфортні умови перебування. Але найголовніше – результат! Я тепер не те, що ходжу та стою без болю, я ще й з онучкою на велосипеді проїхатися можу!»

Загалом, щорічно понад 300 пацієнтів повертають собі радість руху завдяки ендопротезуванню в клініці ортопедії та спортивної травми Запорізької обласної лікарні. Ми доводимо, що жити без болю можливо! Головне, не терпіти, а вчасно звернутися до спеціалістів.

Контакт-центр: (066) 146-03-17 або (068) 812-97-76

Сайт: zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official