Запоріжжя у зоні ризику — екологія чітко б’є по ендокринній системі

Щитоподібна залоза – один з найважливіших органів ендокринної системи. Від його роботи залежить функціонування організму в цілому: метаболізм, мозкова діяльність, стабільна робота травного тракту тощо. Окрім того, щитоподібна залоза відіграє важливу роль в роботі репродуктивної системи. Та що там казати, навіть настрій залежить від функціонування цього органу внутрішньої секреції!

Але коли цей найважливіший елемент ендокринної системи перестає справлятися зі своїми функціями, в організмі настає тотальний хаос! Втім, визначити, що саме пішло не так, зовсім непросто. Через те, що щитоподібна залоза відповідає за величезну кількість процесів в нашому організмі, то й симптоми її хвороби можуть бути абсолютно різними. З рештою, спочатку можна обійти усіх профільних лікарів (терапевт, ЛОР, кардіолог, гінеколог тощо), і лише потім звернутися до ендокринолога. Хоча найчастіше краще починати саме з нього. Особливо жителям Запоріжжя. Адже на збій у функціонуванні щитоподібної залози перш за все впливає несприятлива екологія, яка характерна для нашого обласного центру.

При порушеннях роботи щитоподібної залози зазвичай впроваджується консервативне лікування. Але якщо воно не має ефекту або з’являються новоутворення чи є підозра на онкологію, пацієнтам необхідна допомога ендокринних хірургів. Ураження органу (вузлові, кістозні, міоматичні форми зоба) дуже небезпечні, оскільки навіть поодинокі кісти або вузли в щитоподібній залозі можуть привести до розвитку раку. Тож, без оперативного втручання не обійтися.

В Запорізькій обласній лікарні практикується комплексний підхід до розв’язання питань функціонування щитоподібної залози. Усі діагностичні та лікувальні заходи можна пройти в рамках однієї медичної установи. Якщо виникає необхідність у проведені операції, наші ендокринні хірурги зроблять це на найвищому рівні.

Вони проводять оперативне лікування таких захворювань, як:

✅ вузловий зоб;

✅ кіста щитоподібної залози;

✅ тиреотоксикоз;

✅ онкологічне захворювання;

✅ гнійний тиреоїдит;

✅ аутоімунний тиреоїдит.

Ендокринні хірурги ЗОКЛ здійснюють наступні оперативні втручання:

  • Тиреоїдектомія – операція, яка спрямована на видалення всієї щитоподібної залози. Її проводять лише в тих випадках, коли орган ендокринної системи повністю скомпрометований. Якщо спостерігається враження залози у вигляді осередків (вузлів), то від них намагаються позбавити пацієнта, не чіпаючи незмінені тканини. Наприклад, здійснюють видалення вузлів щитоподібної залози лазером.
  • Гемітиреоїдектомія — видалення однієї частки щитоподібної залози, яка уражена патологічним процесом. При цьому гормональна функція щитоподібної залози частково зберігається, а здорова частка, що залишилася, регулює рівень гормонів в організмі пацієнта.
  • Тиреоїдектомія з лімфодисекцією — виконується при проростанні новоутворення за межі залози й полягає в її видаленні разом з навколишніми лімфовузлами та підшкірно-жировою клітковиною.

При виборі хірургічного методу до кожного пацієнта обласної лікарні застосовується індивідуальний підхід. Тип операції залежить від причин видалення щитоподібної залози та ступеня поширення патологічного процесу.

Для виконання операцій ендокринні хірурги ЗОКЛ застосовують як класичні, так і менш травматичні (ендоскопічні) способи оперативного втручання.

Якщо проведення операції відбувається відкритим класичним способом, то розріз виконується в анатомічно і візуально коректних зонах. В післяопераційному періоді лікар додатково дає рекомендації по догляду за рубцем.

До речі, в ЗОКЛ використовується апарат високочастотного електрозварювання тканин. Застосування такого обладнання дає можливість скоротити час операції, значно зменшити крововтрату, запобігти післяопераційним ускладненням та дозволяє пацієнтам швидше відновитися після лікування. Наприклад, після операції пацієнти проводять в стаціонарі не більше ніж тиждень.

На базі лікарні обов’язково проводиться морфологічне дослідження видаленого органу! Від його результатів залежить подальше лікування пацієнта.

Після операції призначається гормонозамісна терапія. Препарати потрібно приймати усе життя, а не лише під час реабілітації. Дозування визначається індивідуально і може коригуватися залежно від результатів аналізів, які потрібно здавати згідно з рекомендаціями ендокринолога.

Як бачимо, розв’язати питання навіть з найгіршою патологією щитоподібної залози можливо, але краще не запускати захворювання. Для цього потрібно періодично проходити УЗД та консультуватися в ендокринолога. Не відкладайте візит на потім – записуйтесь на БЕЗОПЛАТНІ консультації та діагностику!

Контакт-центр:

(066) 146-03-17

(068) 812-97-76

 Сайт: zokb.org.ua  

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official