В Запорожскую областную больницу поступили дорогостоящие расходники, которые будут устанавливать бесплатно (ФОТО)

Сьогодні медична допомога стане доступною для мешканців нашого регіону, адже Запорізька обласна лікарня отримала витратні медичні матеріали для виконання складних хірургічних втручань.

Для цього за ініціативи обласної влади в рамках програми «Назустріч людям» лікарні виділили понад 8 млн гривень на придбання таких дороговартісних витратних матеріалів, як ендопротези, штучні кришталики ока, слухові апарати, матеріали для лікування патологій периферичних судин (нижніх та верхніх кінцівок), а також інсультів.

– Ця програма не фінансувалася протягом 2 років. Це, на жаль, призвело до того, що кількість людей, які потребують даних операцій, суттєво збільшилася. Але завдяки розумінню обласної влади нам вдалося отримати необхідне фінансування та придбати дороговартісні матеріали, які дозволять надавати вузькоспеціалізовану високотехнологічну допомогу тим, хто цього гостро потребує, – пояснює директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка.

Презентація медичних пристроїв відбулася за участю заступниці голови Запорізької обласної державної адміністрації Злати Некрасової. Своєю чергою керівники профільних відділень лікарні розповіли про переваги медичних матеріалів для оперативних втручань.

«Підтримка» опорно-рухової системи
Як пояснює завідувач Клініки ортопедії, артрології та спортивної травми Іван Забєлін, сьогодні дедалі більше мешканців регіону «атакує» остеоартроз. У пацієнтів з цією недугою стрімко руйнуються суглоби, і повернути людину до повноцінного активного життя допомагає лише хірургічне втручання – ендопротезування.
Сьогодні кількість пацієнтів, які потребують встановлення ендопротезів, перевищує 300 осіб, і з кожним місяцем ця цифра невпинно зростає. Водночас придбані інноваційні протези дозволять провести операції людям, які не можуть собі дозволити таке лікування.

Якісний зір – повноцінне життя
Не залишили без уваги й Центр мікрохірургії ока, на базі якого сьогодні проводять широкий спектр офтальмологічних операцій при найскладніших патологіях органів зору.
У рамках програми відділення отримало надсучасні кришталики для проведення операцій пацієнтам з катарактою. Сьогодні це захворювання займає провідні позиції у загальній статистиці офтальмологічних захворювань та викликає помутніння природного кришталика людини. При цьому єдиним виходом у такій ситуації є операція із заміни природного кришталика штучним.

– Крім нових кришталиків, лікарня також отримала сучасні одноразові індивідуальні комплекти для проведення оперативних втручань. Вони дозволяють мінімізувати травматизацію та максимально скоротити реабілітаційний період, – пояснює завідувачка Центра мікрохірургії ока Наталія Унгурян.

Уникнути мозкових катастроф? Можливо все!
Також сучасні та якісні інструменти для роботи отримало відділення рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії. Сучасні медичні матеріали відкрили нові можливості для надання спеціалізованої медичної допомоги, яка раніше була недоступна.

– Стенти, катетери, провідники, інтродьюсери… І це ще не повний перелік витратних матеріалів, які отримало наше відділення. Завдяки отриманим інструментам ми починаємо виконувати операції на судинах головного мозку та периферичних артеріях. Досвід та висока кваліфікація спеціалістів відділення дозволяють виконувати дані операції на максимально високому рівні, – пояснює завідувач відділення Дмитро Руденко.

На закінчення Злата Некрасова підкреслила, що тепер висококласну спеціалізовану медичну допомогу зможуть отримати соціально незахищені категорії населення, а також люди з гострими станами – інсультами, коли час іде на хвилини та важливо якнайшвидше приступити до діагностики та лікування пацієнта.

– Сьогодні ми бачимо стрімкий розвиток Запорізької обласної лікарні. Відкриття відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, створення унікального ХАБу та безліч інших проєктів, реалізація яких планується наступного року. Хочу подякувати директору лікарні Ігорю Шишці за реалізацію цих проєктів. Щодо програми «Назустріч людям», я вважаю її найважливішою ініціативою, бо вона працюватиме для пільгової категорії людей. Я впевнена, що дана ініціатива допоможе покращити якість життя багатьох пацієнтів, і тепер люди, які жили з болем, зможуть повернутись до повноцінного життя, – резюмувала Злата Андріївна.

Сайт: zokb.org.ua
Facebook: zokb.official
Instagram: zokb_official
YouTube:  Запорожская областная клиническая больница