Запорізька обласна лікарня отримала лапароскопічну стійку для малотравматичних операцій та сучасний мамограф

Напередодні новорічних свят Запорізька обласна лікарня отримала подарунки – сучасну лапароскопічну стійку для проведення малотравматичних операцій та інноваційний мамограф для діагностики захворювань молочної залози.
Вручити обладнання спеціалістам обласної лікарні приїхали заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Куценко, а також ректор Запорізького державного медичного університету Юрій Колесник.

Сьогодні ми, як ніколи розуміємо, наскільки важливо, щоб сучасна медицина відповідала усім необхідним стандартам. Тому Запорізька обласна рада прийняла рішення про можливість комунальних установ укладати угоди з Запорізьким державним медичним університетом про співробітництво. Це дозволяє об’єднати зусилля для впровадження нових методик діагностики та лікування, а значить покращити якість надання медичних послуг населенню регіону, – пояснив Владислав Куценко.

Своєю чергою, ректор Запорізького державного медичного університету Юрій Колесник зауважив, що об’єднання науки та медичної практики дозволяє досягти найкращих результатів у підготовці нових кадрів та лікуванні пацієнтів.
Наразі Запорізька обласна лікарня є клінічною базою для навчання наших студентів, інтернів, аспірантів. Тож в рамках співпраці ми прийняли рішення про передачу лапароскопічної стійки у користування обласній лікарні. З одного боку це дозволить лікарям проводити вдвічі більше малотравмачтичних операцій, а з іншого – сприятиме покращенню навчання та передачі практичного досвіду нашим студентам, – пояснив Юрій Михайлович.

Нове обладнання буде передано у відділення хірургії, на базі якого з успіхом функціонує кафедра госпітальної хірургії. Тут зосереджені кращі кадри, багаторічний практичний та науковий досвід, які у комплексі з новітнім обладнанням дозволять вивести медицину на абсолютно новий рівень, дадуть новий поштовх для покращення якості медичної допомоги та науковим дослідженням.

«Переваги цього обладнання очевидні», – зазначають хірурги, адже за його допомогою найскладніші операції можна проводити через невеликі проколи абсолютно безболісно для пацієнта. А це – гарантія малотравматичності, мінімальних термінів загоєння, швидкого відновлення працездатності та відмінного косметичного ефекту.
На сьогодні лапароскопія – це найдостовірніший метод діагностики, який дозволяє зі 100% точністю виявити ту чи іншу патологію. Лапароскопічна стійка оснащена ендоскопом та великим екраном, на який передається збільшене зображення внутрішніх органів. Видно всі структури, артерії, вени, лімфатичні судини – жодної деталі не пропустити. Обладнання оснащене різними багатофункціональними приладами, режимами коагуляції, що дозволяє мінімізувати можливі крововтрати під час операції, – пояснює завідувач відділення хірургії Запорізької обласної лікарні Тарас Гуров.

Але на цьому подарунки не закінчуються – в рамках співпраці лікарня також отримала інноваційний мамограф фірми VIOLA D. Про можливості нового обладнання розповів професор кафедри онкології та онкохірургії Запорізького державного медичного університету Олексій Колесник.
Злоякісні новоутворення молочної залози є лідером в структурі злоякісних захворювань у жінок. І тому кожна восьма жінка має ризик захворіти на рак молочної залози. Проте скринінг (раннє виявлення патології), який проводять у розвинутих країнах світу, дозволяє значно знизити смертність від цього захворювання від 20% до 40%. І саме таку можливість дає мамографічний комплекс, який тепер працюватиме на базі лікарні, – ділиться Олексій Петрович.

Своєю чергою, директор лікарні Ігор Шишка подякував за підтримку і зауважив, що співпраця між установами вже дає свої плоди.
Медуніверситет і обласна лікарня в черговий раз продемонстрували високий рівень співпраці. Важливо підкреслити, що обладнання кафедри піде не тільки на користь нашому закладу, а й усім жителям області. Співробітництво дає свої результати: обмін неоціненним досвідом та підвищення кваліфікації медичних працівників, впровадження нових оперативних методик та проведення найскладніших хірургічних втручань. Але ми не зупиняємося на досягнутому. Впевнений, попереду ще багато нових проєктів та перемог, – резюмує Ігор Васильович.
Сайт: zokb.org.ua
Facebook: zokb.official
Instagram: zokb_official
YouTube: Запорожская областная клиническая больница