В Запорізькій обласній лікарні відродили санавіацію (ФОТО)

Доставлення пацієнта гвинтокрилом, медичний супровід каретою «швидкої», транспортування хворого до лікарні… Ні, це не блокбастер, а сучасні можливості санавіації, які тепер доступні на базі Запорізької обласної клінічної лікарні.

Сьогодні тут відбулась знакова подія – презентація модифікованого вертольота Мі-2МСБ-1 для аеромедичної евакуації тяжкохворих пацієнтів.

– Основне завдання сучасної медицини – надання якісної та своєчасної допомоги. Тому обласна влада приділяє максимум уваги проєктам, що спрямовані на розвиток інфраструктури закладів охорони здоров’я. Для пацієнтів, які перебувають у важкому або вкрай важкому стані, момент надання першої кваліфікованої медичної допомоги має критично важливе значення. В цьому плані перевезення санавіацією – це найкращий варіант з усіх можливих, – пояснює голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Васильович СТАРУХ.

За словами президента АТ «МОТОР СІЧ», Героя України В’ячеслава Олександровича БОГУСЛАЄВА, ідея створення медичного вертольота для санавіації зародилася ще десять років тому. І сьогодні зусиллями великої команди професіоналів її вдалося втілити у життя!

Створити вертоліт для медицини це унікальне завдання, адже, по-перше, повинно бути зручно лікарям, по-друге зручно хворому і в третіх вертоліт має літати на далекі відстані. На відміну від єврокоптеру, який літає на 340-400 км, цей вертоліт летить на 1000 км з однією заправкою, – пояснює В’ячеслав Олександрович.

Мі-2МСБ-1 (2МСБ-1) – це легкий багатоцільовий вертоліт з двома двигунами, створений шляхом модифікації вертольоту Мі-2. Він повністю відповідає усім європейським вимогам та має ряд переваг, серед яких:

  • Можливість польотів вдень та вночі, в простих та складних метеоумовах.
  • Можливість встановлення в салоні медичного обладнання, що відповідає устаткуванню автомобіля швидкої медичної допомоги класу С (реанімобілю)
  • Можливість роботи в гірських районах по всій території України.
  • Великий досвід експлуатації в Україні (28 вертольотів).
  • Здатний подолати відстань в 1000 км з однією заправкою та має льотну швидкість 200-220 км на годину.

Санітарний вертоліт оснащений вбудованим медичним обладнанням, а під час виконання рейсу на борту буде знаходитися медична бригада, яка зможе надати пацієнтові невідкладну допомогу.

При цьому нема потреби, щоб вертоліт постійно знаходився на території лікарні. Адже вертолітна бригада буде у режимі 24/7 чергувати на аеродромі «МОТОР СІЧ», а у разі потреби час подачі вертольота до медзакладу складатиме всього 3 хвилини.

– Те, що сьогодні відбулось, справжня подія не тільки для Запорізького краю, а й для усієї України. Тепер ми не просто знаємо, що таке санавіація, але й бачимо, як це працює. Особливо такі події важливі у часи пандемії, коли ми спрямовуємо максимальних зусиль для підтримки медичної галузі, – ділиться заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Ігорьович КУЦЕНКО.

Своєю чергою, директор Запорізької обласної лікарні Ігор Васильович ШИШКА подякував представників обласної влади та компанії «МОТОР СІЧ» за підтримку та вагомий внесок у розбудову санавіації в регіоні.

  • Завдяки підтримці з боку АТ «МОТОР СІЧ» на території Запорізької обласної лікарні було обладнано єдиний та унікальний в Україні спеціальний вертолітний майданчик, який повністю відповідає усім технічним вимогам. А тепер, що було найскладніше, як технологічно, так і економічно та ресурсно, ми отримали можливість користуватися надсучасним гелікоптером для транспортування важкохворих пацієнтів. Тож сьогодні я з гордістю можу сказати – санавіація в Запоріжжі є, і вона працює, – підсумував Ігор Васильович.