Двом запоріжцям пересадили нирки у Міжнародний день трансплантації

Двом пацієнтам Запорізької обласної лікарні діагностували невиліковні захворювання нирок. З того часу чоловіки знаходилися в листі очікування на трансплантацію. Їх стан був не втішнім та погіршувався кожного дня, але доля зробила крутий поворот, і в пацієнтів з’явилася надія на світле завтра.

Шанс на порятунок

– 17 жовтня, в День донорства та трансплантації, в Запорізькій міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги №5 з’явився необхідний донор нирок. Життя чоловіка обірвав раптовий інсульт, але його родичі прийняли важке, проте важливе рішення – дали згоду на посмертну трансплантацію органів, врятувавши таким чином 2 життя, – пояснює заступниця директора з медичної частини Запорізької обласної лікарні Анастасія Валеріївна Саржевська.

– 3 роки на діалізі (по 4 години кілька разів на тиждень), 9 місяців в черзі на трансплантацію нирки … І ось вранці несподівано лунає дзвінок із заповітним: ми знайшли необхідного донора. Ми зібрали речі й одразу ж приїхали в лікарню. Я хочу висловити величезну подяку родині донора за те, що подарували можливість моєму чоловікові жити повноцінним життям, – не стримуючи сліз ділиться дружина 37-річного пацієнта Сергія.

Дві нирки, два реципієнти, дві операції – наші лікарі гідно прийняли виклик та врятували тих, хто цього потребував.

Завдяки зладженій роботі команди операції пройшли успішно. Наразі пацієнти перебувають  у відділенні інтенсивної терапії під пильним наглядом медперсоналу, попереду їх чекає реабілітаційний період, і вже невдовзі вони зможуть повернутися до повноцінного життя.

Дружина другого пацієнта Анжела розповідає, що її чоловік 5 років був на діалізі, й ці роки стали найважчими для його сім’ї… Операція вже позаду, а жінка досі не може повірити, що така довгоочікувана мрія здійснилася!

– Я від усього серця дякую сім’ю донора і низько вклоняюся за цей крок милосердя. Я зараз стою тут з вами, спілкуюся, але досі не можу повірити в те, що це сталося, що це – реальність, а не сон, – ділиться дружина 39-річного Юрія.

Унікальний досвід

Як пояснює завідувач відділення трансплантації та ендокринної хірургії Запорізької обласної лікарні Ігор Володимирович Русанов, протягом вихідних в Запоріжжі з’явився ще один донор – 57-річний чоловік, якому констатували смерть мозку.

– За медичними показаннями ми могли провести трансплантацію печінки одному з наших пацієнтів. Але в цей момент в Києві, в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова, знаходилася дівчина з відторгненням трансплантата після спорідненої трансплантації. Тому спеціалісти провели забір печінки та передали для подальшої трансплантації київським колегам. Завдяки узгодженій діяльності Українського центру трансплант-координації, Патрульної поліції, представників двох медзакладів вперше в Україні до Інституту звичайним рейсовим літаком було передано орган для подальшої трансплантації. Все це було зроблено досить швидко – протягом 2 годин. Дякуємо авіакомпанії «Роза Вітрів» за сприяння своєчасному доставленню органу, що дозволило врятувати життя пацієнтки, – пояснює Ігор Володимирович.

Своєю чергою завідувач кафедри госпітальної хірургії ЗДМУ Андрій Олександрович Никоненко зазначив, що сьогодні у Запорізькій обласній лікарні є все необхідне для проведення найскладніших втручань з трансплантації органів.

Центр трансплантації Запорізької обласної лікарні функціонує з 1991 року, За роки роботи на базі відділення було виконано понад 600 пересадок нирки. Саме тут провели першу в Україні успішну трансплантацію серця і пересадку печінки від трупного донора. Виконання операцій такого високого рівня завжди проходить під чуйним керівництвом першопроходця в області трансплантації, вчителя та наставника, що протягом десятиліть передає свій неоціненний досвід – Никоненка Олександра Семеновича. Сьогодні ми не збавляємо обертів і сподіваємося, що найближчим часом вийдемо на більш масштабний рівень, що дозволить проводити такі операції всім, хто їх потребує, – підсумував Андрій Олександрович.

Сайт: zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official

YouTube: Запорожская областная клиническая больница