Нейрореабілітація у Запорізькій обласній лікарні – унікальна можливість повернутися до повноцінного життя

Які проблеми існують в українській практиці нейрореабілітації? Що потрібно, аби їх подолати? Чи потрібне реформування системи нейрореабілітації для пацієнтів, які перенесли інсульт? На ці запитання готові відповісти працівники Запорізької обласної клінічної лікарні.

24-го вересня в установі стартував дводенний мультидисциплінарний тренінг, який провела команда фахівців австрійсько-українського проєкту «ACURE».

  • Такі візити – це можливість дізнатися не лише про професійний досвід колег, а ще – визначити принципи та методи покращення постінсультної реабілітації, використовуючи новітні європейські методики лікування та реабілітації інсультних і постінсультних пацієнтів. Подібні програми – не просто зустріч. Це – переосмислення понять і стратегій системи охорони здоров’я, що необхідне для нашого закладу, на базі якого працює один із кращих у країні Центр інсультів, – зазначила завідувачка відділення реабілітації Запорізької обласної клінічної лікарні Анна Колесова.

Під час теоретичної частини голова правління Українського товариства нейрореабілітації та викладач мультидисциплінарного тренінгу з нейрореабілітації у рамках проєкту «ACURE» Володимир Голик презентував огляд методів реабілітації в Україні та перспективи проєкту «ACURE», серед яких:

  • реформування системи нейрореабілітації в Україні для пацієнтів, які перенесли інсульт;
  • професійний розвиток неврологів, які працюють у сфері реабілітації після інсульту; фахівців фізичної та реабілітаційної медицини з вищою немедичною освітою;
  • клінічна практика у сфері постінсультної нейрореабілітації.

Це досить унікальний проєкт, адже він забезпечує поширення практики на базі лікарень і громад. «ACURE» охоплює як фахівців охорони здоров’я (неврологів, лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, терапевтів і медичних сестер), так і «не фахівців», яких ще називають «доглядачами». Це, для прикладу, близькі пацієнтів з інсультом. Усі вони – мультипрофесійна команда, обізнаність якої неабияк важлива під час реабілітації людини. А взагалі, ця співпраця на міжнародному рівні – стійкий фундамент для покращення якості спеціалізованої медичної допомоги для пацієнтів, які перенесли гострий мозковий інсульт, – наголосив Володимир Анатолійович.   

Під час теоретичної частини фахівці розповіли про міжнародні стандарти та підходи до лікування інсульту. Зокрема, розглянули модель Міжнародної класифікації функціонування щодо організації надання реабілітаційної допомоги. Спеціалісти впевнені: це прискорить перехід від апаратної до фізичної терапії, від пасивної до активної реабілітації.

  • Ця класифікація дозволяє оцінювати кожен етап процесу реабілітації пацієнта й описувати його стан від «А» до «Я». Ми вивчаємо не лише порушення функціонування організму, а ще – активність хворого та його взаємодію з оточенням, – додала заступниця директора з медичної частини ЗОКЛ Анастасія Саржевська.

У ході навчання спеціалісти Запорізької обласної лікарні запропонували алгоритм надання комплексної медичної допомоги при судинній патології головного мозку:

  • первинна та вторинна профілактика судинної патології головного мозку;
  • своєчасна діагностика;
  • ефективна невідкладна допомога;
  • якісне стаціонарне лікування;
  • повноцінне відновне лікування.

Традиційно знання потрібно закріпити на практиці. Тому вже наступного дня, 25 вересня, учасники тренінгу відвідали майстер-класи з:

  • методик взаємодії з пацієнтом, який переніс інсульт;
  • способів раннього реабілітаційного втручання.

Після ознайомлення з інструментами функціонального оцінювання ерготерапевта та фізичного терапевта учасники тренінгу розглянули позиціювання хворого у ліжку та його переміщення.

Захід відбувся на базі Запорізької обласної лікарні не випадково. Адже сьогодні відділення реабілітації ЗОКЛ – це унікальний для нашого регіону центр, який створений на базі трьох відділень (фізіотерапії, неврології №2 і гіпербаричної оксигенації). Це – концептуально новий підрозділ, який спеціалізується на відновленні пацієнтів різних категорій та дає можливість повернути їх на колишній рівень фізичної активності в найкоротші терміни.

Ви чи ваші близькі перенесли інсульт, спінальні травми, складні переломи чи дегенеративно-дистрофічні ураження хребта? Наші спеціалісти знають, як підібрати індивідуальну тактику реабілітації та повернути вас до активного життя!

Контакт-центр:

(066) 146-03-17

(068) 812-97-76

Сайт:  zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

YouTube: Запорожская областная клиническая больница