В Запорізькій обласній лікарні розповіли про важливість коронарографії у зв`язку з COVID-19

Пандемія COVID-19 внесла корективи у життя людей. Перенесена коронавірусна інфекція загострює наявні проблеми зі здоров’ям, включаючи захворювання серцево-судинної системи. У зв’язку з цим стрімко зростає кількість пацієнтів, що перенесли інфаркт. При цьому у 80% випадків страшні ускладнення можна попередити, якщо своєчасно пройти діагностику. Саме цьому питанню була присвячена сьогоднішня конференція за участю спеціалістів ЗОКЛ.

КОРОНАРОГРАФІЯ – ПЕРШИЙ КРОК НА ШЛЯХУ ДО ЗДОРОВОГО СЕРЦЯ

– Сьогодні «золотим» стандартом в діагностиці та лікуванні серцево-судинних захворювань є коронарографія. Вона проводиться за допомогою спеціального високотехнологічного обладнання – ангіографа та дозволяє безпомилково визначити місце і ступінь пошкодження коронарних артерій, які постачають серце кров’ю, та попередити життєво загрозливий стан – інфаркт, – пояснює завідувач відділення рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії ЗОКЛ Дмитро Юрійович Руденко.

Коронарографія в ЗОКЛ проводиться під місцевою анестезією за допомогою спеціального високотехнологічного обладнання – ангіографічної установки Toshiba. Максимальна роздільна здатність і точність зображення ангіографа допомагають не тільки виявити звуження судин, а й детально визначити його місце розташування. А професіоналізм спеціалістів дозволяє діагностувати захворювання усього лише за 10 хвилин. І все це без болю та дискомфорту для пацієнта.

ЯК ПРОХОДИТЬ ПРОЦЕДУРА?

Під час маніпуляції через стегнову або променеву артерію вводиться крихітний катетер, який наповнює серцеві артерії контрастною речовиною. З її допомогою навіть найдрібніші судини серця стають видні на моніторі комп’ютера. У підсумку виходить відеозапис рентгенівського зображення судин серця у міру їх заповнення рентгеноконтрастною речовиною.

КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД – ЗАПОРУКА ЗДОРОВОГО ЖИТТЯ

Пройти комплексну діагностику та, за необхідності, отримати хірургічне лікування пацієнти можуть на базі реперфузійного центру ЗОКЛ. Це – спеціалізований підрозділ, де команда інтервенційних кардіологів, судинних хірургів, анестезіологів надає якісну медичну допомогу мешканцям Запорізької області.

Тут зосереджено все необхідне для порятунку життів пацієнтів: досвід фахівців, сучасне обладнання, новітні технології. А завдяки наявності в центрі сучасного ангіографа процедура стентування є малотравматичною, швидкою та абсолютно безпечною для пацієнта, що дозволяє суттєво скоротити стаціонарне лікування та гарантує швидке відновлення

За результатами дослідження ми визначаємо оптимальне лікування для кожного пацієнта. Перший етап – медикаментозне лікування, якщо звуження судин понад 70 відсотків – водночас виконується стентування коронарних артерій. Але, якщо ступінь розвитку патології критичний, ми проводимо відкриту операцію на серці – шунтування. Ми цілодобово виконуємо екстрені втручання при гострому інфаркті міокарда, гострому інсульті, гострій ішемії та тромбозах артерій нижніх кінцівок, а також приймаємо хворих з усієї області, пояснює інтервенційний кардіолог Валентина Вікторівна Красько.

БЕЗОПЛАТНА ДОПОМОГА ПРИ ІНФАРКТІ

Нагадуємо, Запорізька обласна клінічна лікарня уклала договір з Національною службою здоров’я України. Тепер пацієнт, який має декларацію з сімейним лікарем, в стінах лікарні може отримати кваліфіковану медичну допомогу за пакетом «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда» в режимі 24/7.

Головною підставою для надання послуги є доставлення пацієнта бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги!

Якщо ж вас турбують біль у грудній клітці, запаморочення, задишка, слабкість, пітливість та порушення серцевого ритму, не гайте час! Попередьте розвиток страшних ускладнень — запишіться на консультацію до інтервенційного кардіолога прямо зараз!

Сайт: https://zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official

YouTube: Запорожская областная клиническая больница