Лікарі Запорізької обласної лікарні опановують тонкощі діагностики та лікування гострих інсультів

На базі Запорізької обласної клінічної лікарні пройшов воркшоп «Менеджмент пацієнта з інсультом у найгострішому періоді. Принципи реваскуляризації» за участю ГО «Українське товариство інсультної медицини».

Захід відбувся на базі обласної лікарні не випадково. Адже сьогодні Центр інсультів ЗОКЛ є унікальним у регіоні та одним із провідних в Україні. Тут кожен пацієнт може пройти повну надточну діагностику, необхідне лікування, отримати консультацію вузьких спеціалістів, а також, за необхідності, пройти реабілітацію. І все це на базі однієї лікарні!

Сьогодні досвідом та інноваційними методиками лікування інсульту в найгострішому періоді зі спеціалістами ЗОКЛ поділилися ТОП-ові спеціалісти України:

  • Дмитро Лебединець
    керівник Інсультного центру клінічної лікарні «Феофанія»
  • Михайло Тончев
    завідувач нейрохірургічного відділення (м. Полтава)
  • Андрій Нос
    лікар-нейрохірург Полтавської обласної клінічної лікарні ім. Скліфосовського
  • Павло Лебединець
    лікар-невролог, асистент кафедри неврології №1 Харківського національного медичного університету.

До заходу долучилися представники «швидкої», а також мультидисциплінарна команда Інсультного центру Запорізької обласної лікарні. Учасники обговорили критерії оцінки стану пацієнтів із гострим мозковим інсультом, сучасні підходи до терапії гострого ішемічного інсульту.

«Логістика» інсульту

Спеціалісти наголошують: для надання своєчасної ефективної допомоги пацієнту обов’язковими умовами є:

  • госпіталізація в період «терапевтичного вікна»,
    • швидке транспортування хворого («час-мозок!»),
    • здійснення телефонного дзвінка бригадою «швидкої» допомоги в центр госпіталізації,
    • підготовка інсультної команди до приймання хворого в спеціалізоване відділення.

При цьому час «від дверей до МРТ» не повинен перевищувати 15 хв, а «час від дверей до голки» має бути в цілому не більше 40 хв.

Практика – запорука ефективного лікування

Окрему увагу приділили критеріям оцінки стану пацієнтів із гострим мозковим інсультом, а також використанню бріджинг-терапії. Вона дозволяє попередити артеріальні тромбози у пацієнтів зі штучними клапанами серця, коронарними стентами/шунтами та фібриляцією передсердь, а також – венозні тромбози.

По завершенню теоретичної частини учасники конференції на практиці відпрацювали алгоритм надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнту – від приїзду «швидкої» до діагностики та надання спеціалізованої медичної допомоги.

Впевнені, обмін передовим досвідом і впровадження інновацій дозволять підвищити рівень знань наших лікарів і вивести надання спеціалізованої медичної допомоги на якісно новий рівень!

Сайт: zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official

YouTube: Запорожская областная клиническая больница

Тел: 067 – 317 – 52 – 59