В Запорізькій обллікарні постраждалій в ДТП зробили складну операцію

34-річна Катерина три роки тому із сином потрапила у серйозне ДТП, коли поверталася додому на таксі. Вони – єдині, хто вижив у цій автокатастрофі.

В результаті аварії жінка отримала відкриті переломи обох ніг, її буквально по кісточках збирали лікарі, але після невдалих операцій шансів повернутися до повноцінного життя майже не було. Жінка понад рік пролежала з апаратом Ілізарова, зверталася до всіх лікарів, проте ніхто так і не зміг їй допомогти. І тільки щаслива випадковість все змінила – Катерині зателефонували із Запорізької обласної клінічної лікарні та запропонували приїхати на консультацію. Після цього її життя кардинально змінилося.

«Після ДТП рік я лежала вдома, прикута до ліжка, але лікарі за мною не спостерігали та програму реабілітації не прописували. Пізніше зняли апарат Ілізарова, але абсолютно до всіх лікарів-травматологів я зверталася в приватному порядку. Деякі говорили, що можна вставати, інші, що ні. Потім я пересіла в інвалідний візок: ноги вже не згинались. Згодом спробувала робити перші кроки та вставати, але на мені всі ставили хрест і говорили, що нічим не можуть допомогти, і я назавжди залишусь прикутою до інвалідного візка. Я почала писати в усі клініки України, та першими, хто мені подзвонив, були травматологи ЗОКЛ. Мене запросили на консультацію і запропонували зробити «свіжі» знімки, адже попередні були неякісні. Після цього я потрапила на консультацію до завідувачки відділення травматології Богдан Ольги Вікторівни. Вона мене відразу прийняла, і дуже мені сподобалася. Видно, що грамотна людина. Вона уважно подивилася всі мої знімки, чітко оцінила ситуацію та запропонувала можливі варіанти. Мене взагалі так доброзичливо прийняли в ЗОКЛ: все чітко, швидко, злагоджено, тому я вирішила зробити операцію саме тут. Лікарі запропонували спочатку прооперувати одну ногу, а потім іншу. Мало того, що мені пообіцяли, що після операції я буду ходити, ще і пластику запропонували. Я, звичайно, дуже боялася, але після операції перебуваю в повному захваті від комплексного підходу та уваги лікарів до моєї проблеми», – поділилася Катерина.

За словами Ольги Вікторівни, у пацієнтки було зламано обидва стегна та обидві гомілки. На жаль, при політравмі не всі переломи зростаються. У випадку пацієнтки повноцінно одна гомілка так і не зрослася. Проте головна проблема полягала у тому, що у жінки були виражені контрактури обох колінних суглобів та неможливість рухів у суглобах , через що вона не могла давати повноцінне навантаження на  ноги та пересуватися самостійно. Тому хірургами відділення травматології ЗОКЛ була виконана складна комбінована операція – реостеосинтез перелому з кістковою пластикою (видалення попереднього фіксатора, зіставлення уламків у правильну позицію, фіксація зони перелому новим стрижнем, заповнення зони перелому власною кістковою тканиною). Варто зауважити, що оперативне втручання виконувалося малоінвазивним шляхом – через декілька проколів у стегні. Також спеціалісти провели артроліз колінного суглоба (визволення суглоба від рубцевих тканин, які обмежують рухи). Завдяки цьому вдалося зігнути колінний суглоб у повному обсязі.

«Це зроблено для того, щоб була можливість виконувати рухи у суглобі. Крім того, ми виконали остеосинтез стегна, яке не зрослося, і кісткову пластику (кістковий фрагмент тазової кістки вставляється в зону перелому для того, щоб вона стимулювала зрощення кістки). Незабаром плануємо прооперувати й другу ногу пацієнтки. Будемо займатися колінним суглобом і оперувати гомілку, яка не зрослася, встановлювати блокувальний стрижень. Це дозволить їй давати навантаження на коліно та згинати його», – зауважила Ольга Вікторівна.

Наразі пацієнтка очікує на другу операцію. Тепер головне завдання лікарів – зберегти отриманий обсяг рухів у суглобі. В ранньому післяопераційному періоді пацієнтка буде займатися з інструктором-реабілітологом. Це допоможе підтримувати рівень рухливості в колінному суглобі. Завдяки інфузомату, який використовується для знеболювання після операції, пацієнтка може виконувати вправи з реабілітологом не встаючи з ліжка. Далі все залежить лише від її зусиль.

Тож кваліфікована медична допомога в такому безнадійному випадку вчергове доводить, що лікарям відділення травматології Запорізької обласної клінічної лікарні вдається досягти результатів, які ще кілька років тому вважалися недосяжними – повністю відновити втрачену рухову активність і в короткі терміни повернути людину до нормального життя.