В Запорожской областной больнице 15 часов оперировали бодибилдера (ФОТО)

Операція по протезуванню висхідної дуги аорти та заміні артеріального клапана є надскладною та унікальною. Пацієнти з діагнозом гострої аневризми потребують надтермінового оперативного втручання. Крім того – це єдиний шанс на життя.

На сьогодні в Україні щорічно фіксується 3,5 тисячі випадків розриву аорти. Тільки в Інституті Амосова щорічно проводять понад 300 таких операцій. Для оперативного втручання потрібно професійне оснащення та необхідні витратні матеріали у великій кількості. Такі можливості має і Запорізька обласна лікарня, де 30 березня вперше провели протезування висхідної дуги аорти та сонної артерії молодому чоловіку, який раптово опинився у лікарні зі складним діагнозом.

Напередодні швидка госпіталізувала 39-річного чоловіка з розривом аорти. Трагічний випадок стався дуже раптово. Чоловік займався у спортзалі та під час взяття штанги у нього розірвалася аорта. Постраждалого госпіталізували з підозрою на інсульт.  Чоловіку провели комплексну діагностику та виявили причину гострого мозкового порушення — розрив аорти. Постраждалий потребував термінового оперативного втручання.

У зв’язку з тим, що транспортування пацієнта було неможливим до Києва, зі столиці  прибула команда лікарів на чолі з одним із провідних спеціалістів з патології аорти України та завідувачем відділення хірургічного лікування патології аорти Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова Віталієм Кравченком. Як розповів лікар, Інститут Амосова співпрацює з ЗОКЛ лікарнею близько 20 років. Завдяки тісній співпраці пацієнт був вчасно та професійно прооперований.

«З огляду на структуру і специфіку роботи відділу, який я очолюю це досить комплексна складна патологія, яка вимагає повноцінної діагностики, зважених рішень, наявності спеціального професійного обладнання та витратних матеріалів, а також професійних кадрів. Операційна летальність близько 4 % при гострих ситуаціях і близько 1 % — при плановій хірургії. З огляду на такий досвід і наше давнє знайомство з В’ячеславом Валерійовичем він звернувся до нас з проханням про участь в операції. З огляду на важкий стан пацієнта було прийнято рішення оперувати на місці. Тому ввечері ми виїхали з Києва і вже з ранку, 30 березня, приступили до хірургічного втручання, яке тривало понад 15 годин», — коментує Віталій Іванович.

«Чоловік 39-ти років зі спортзалу був госпіталізований швидкою допомогою в Запорізьку обласну лікарню. На жаль, саме патологія висхідної аорти та інших аорт є екстреною гострою патологією, яка потребує швидкого оперативного втручання. В ході операції був зупинений кровотік і запущено штучний кровообіг, а температура тіла була охолоджена до 22 градусів. Це все необхідно для того, щоб лікарі максимально швидко провели операцію на оаорті і потім «оживили» пацієнта. Тому це справжня унікальна операція — єдиний шанс на життя», — розповів В’ячеслав Осауленко.

На щастя, лікарям вдалося успішно провести операцію, зараз пацієнт знаходиться під пильним наглядом кваліфікованих лікарів Запорізької обласної клінічної лікарні (реаніматологів, кардіохірургів, невропатологів, інсультних неврологів.
За словами заступниці директора з медичної частини ЗОКЛ Анастасії Саржевської, завдяки спільній роботі клініці Інституту Амосова і Запорізькій обласній клінічній лікарні  пацієнт, який ще вчора не мав шансу на життя уже сьогодні отримав його.
Є надія, що він успішно пройде довготривалий шлях реабілітації і буде мати змогу жити повноцінним життям.