Як українцям пережити 2023 рік

Наступний рік буде непростим для всієї країни, бо інфраструктуру руйнують, купа підприємств зупинилась, а люди втратили щомісячний стабільний прибуток. Чи є надія якось пережити 2023?

В першу чергу про допомогу заявили країни Заходу. Вони нададуть фінанси, які допоможуть залишатися на плаву. Основні пункти такі:

  • Європарламент ухвалив передачу 18 млрд євро. Гроші можуть бути скеровані на соцвиплати: пенсії, зарплатні, всі види допомоги для ВПО, льготним категоріям тощо.
  • США ухвалили виділення 4,5 млрд доларів. Ці гроші також перенаправлять на соцпрограми.
  • Канада зобовʼязалась випустити облігації на 5 років загальною сумою 500 млн канадських доларів. Такі цінні папери допоможуть оплатити першочергові державні видатки України.

Ці дії іноземних партнерів можна розглядати як дієве сприяння виходу з кризи. На жаль, Україна зараз повністю залежна від такої макроекономічної допомоги.

Окрім неї уряд залучить 500 млн доларів з Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Планується, що це буде багатоетапна програма, яка на кілька років забезпечить виплати вчителям, медпрацівникам, малозабезпеченим і т.д.