“Мотор Січ”, “Запоріжтрансформатор” та ряд підприємств переходять у власність держави

Уряд прийняв рішення про націоналізацію стратегічно важливих промислових підприємств, які пов’язані з підприємцями – Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, тепер їх активи стануть власністю держави.  

Відповідне рішення було ухвалено Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), у неділю 6 листопада.
Відповідно до нього, ПАТ “Укрнафта”, ПАТ “Укртатнафта”, АТ “Мотор Січ”, ПрАТ “АвтоКрАЗ” та ПрАТ “Запоріжтрансформатор” будуть націоналізовні.

Цікаво, що компаніям Коломойського в “Укрнафті” належить близько 42% акцій. Уряду, в особі НАК “Нафтогаз” до цього належали 50% плюс 1 акція.

Слід зазначити, що власниками інших акцій є міноритарні акціонери, а сама “Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією України.

“Укртатнафта” контролювалася дніпропетровськими олігархами Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, яким належав контрольний пакет близько 60%.

Ключовим активом “Укртатнафти” є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні 2022 року був майже знищений в результаті ракетних обстрілів з боку РФ.

Донедавна мажоритарним власником “Мотор Січ” був В’ячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через грубі порушення антимонопольного законодавства операції з акціями “Мотор Січі” були заблоковані, а згодом на ці цінні папери було накладено арешт.

Наприкінці жовтня, самого Богуслаєва було арештовано, йому інкримінують державну зраду. На даний момент часу він знаходиться у слідчому ізоляторі.

“АвтоКрАЗ” входить в групу “Фінанси та кредит” Костянтина Жеваго, який втік з України. Основний напрямок діяльності цього заводу – виготовленням вантажних автомобілів.

“Запоріжтрансформатор” – збанкрутіле підприємство, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Наразі невідомо, чи буде передача акцій цих підприємств компенсовуватися їх колишнім власникам та міноритарним акціонерам.