У Києві відкрили мурал “Запорізькому меснику”

У центрі столиці відбулось урочисте відкриття муралу наймолодшому Герою України, солдату Національної гвардії України Роману Гломбі. Він також відомий як “Запорізький месник”. Мурал створили художники Олена Нойна (Noyna) та Віталій Гідеван (Gide1).

За словами авторів, цей мурал — можливість розповісти справжню історію реального 19-річного хлопця — строковика Нацгвардії, який вже в перші місяці повномасштабного вторгнення росій на територію України відзначився майстерністю у знищенні з ПЗРК «Ігла» ворожої авіації та ракет під час боїв у Запорізькій області. Воїн продовжує боронити нашу країну.

«Молодий хлопець, з села на Івано-Франківщині, який у 19 років пішов служити строкову службу і з початку повномасштабного вторгнення росії збив 7 ворожих літаків з ПЗРК «Ігла» та абсолютно заслужено отримав зірку Героя України. Такі люди мають бути закарбовані в пам’яті українців», – сказав під час відкриття муралу заступник командувача Національної гвардії України по роботі з особовим складом генерал-майор Олег Сахон.

Президент України Володимир Зеленський своїм Указом від 20 червня 2022 року присвоїв звання Героя України солдату Роману Михайловичу Гломбі з врученням ордену «Золота Зірка» — «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу».