У Пентагоні уточнили, яку саме версію танків Abrams передадуть Україні

Сполучені Штати передадуть Україні танки модифікації М1A2 Abrams, однак таких танків немає на складах США, тому їх доставка до України «займе місяці».

Про це під час брифінгу 26 січня сказала заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

«Надання Україні танків підтверджує наше довгострокове зобов’язання Україні», — зазначила Сінгх.

Видання Politico з посиланням на три джерела також повідомило, що замість старішого зразка M1 США надішлють вдосконалену версію, водночас танки позбавлять так званої «секретної броні», до складу якої входить збіднений уран.

M1 Abrams — основний бойовий танк третього покоління виробництва Сполучених Штатів. Історія створення машини починається зі створення танка MTB-70, це був спільний проєкт Сполучених Штатів та Німеччини 1960-х. Він розділився на дві гілки — майбутній німецький Leopard 2 та майбутній американський M1 Abrams.

Танк є добре озброєною, броньованою, мобільною бойовою машиною, розрахованою на ведення бойових дій у різних умовах сучасних війн та збройних конфліктів.

Важливими особливостями танку є застосування потужних газотурбінних двигунів (що працюють на паливі для реактивних двигунів JP8), обладнання багатошаровою протиснарядною композитною бронею, окреме зберігання боєприпасів в ізольованому капсульному відсіку для відокремлення членів екіпажу з-під удару у випадку влучення снаряда в танк. «Абрамс» є одним з найважчих танків, які перебувають в експлуатації на початку XXI століття.

Що відомо про постачання танків Abrams Україні

У Пентагоні уточнили, яку саме версію танків Abrams передадуть Україні
У Пентагоні уточнили, яку саме версію танків Abrams передадуть Україні. Фото: Інфографіка Суспільного

25 січня стало відомо, що Сполучені Штати передадуть Україні 31 танк M1 Abrams і запчастини до них.

Ще 19 січня заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх заявляла, що зараз немає сенсу передавати Україні танки Abrams, оскільки вони дорогі в обслуговуванні.

Раніше федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц у телефонній розмові з Джо Байденом заявив, що надасть Україні танки Leopard 2, якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання своїх танків Abrams. Білому домі заявили, що кожна країна має ухвалювати власне рішення щодо допомоги Україні.

Що відомо про військову допомогу США Україні

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARSгелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Водночас Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії. Втім, ЗМІ ширили інформацію, що Україна зможе отримати РСЗВ, але не великої дальності.

Сенат США у четвер, 15 грудня, схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Раніше цей документ отримав схвалення Палати представників.

29 грудня президент США Джо Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить $772 млрд на внутрішні програми та $858 млрд на оборону. Він включає майже $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та близько $38 млрд для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

20 січня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, який оцінюють у 2,5 мільярда доларів. Пакет містить Бойові машини Bradley, бойові броньовані машини Stryker, а також додаткову артилерію та боєприпаси.