Ринок праці в умовах воєнного часу: тенденції

З початку повномасштабної війни з росією ( з 24.02.2022 року по 31.12.2022 року статус безробітного отримали 19,7 тис. громадян, з них 59% жінки, 29% молодь у віці до 35 років.

Серед осіб, які отримали статус безробітного в цей період, 73% втратили роботу під час війни. З липня темпи реєстрації безробітних дещо зменшились. Якщо влітку в середньому по області щоденно статус безробітного отримували 130-160 осіб,  то у грудні – в середньому, 34 особи в день.

 У базі даних служби зайнятості значно зменшилась кількість вакансій. Так,  з 24.02.2022 по 31.12.2022 року роботодавцями було надано 6,5 тис. вакансій, тобто в 3,6 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року (було 23,3 тис. вакансій). На 67% зменшилась і кількість роботодавців, які співпрацювали зі службою зайнятості (з 6 тис. до 2 тис.)

Протягом 2022 року за сприяння служби зайнятості працевлаштовані 6,9 тис безробітних. Кожен третій з працевлаштованих (32%) — це робітники з обслуговування та експлуатації устаткування, 16% безробітних працевлаштовані за найпростішими професіями. Кожний сьомий з працевлаштованих пішов працювати трактористом-машиністом. Також найчастіше працевлаштовувались водії, підсобні робітники, слюсарі-ремонтники, продавці, бухгалтери, молодші медичні сестри.

Урядом країни було розроблено фінансову програму підтримки роботодавців, за працевлаштування осіб, які через проведення бойових дій в Україні вимушені були покинути власні домівки та переміститись до інших регіонів. З початку старту програми було прийнято 424 позитивних рішення щодо надання компенсації роботодавцям витрат на оплату праці за працевлаштованих 976 осіб з числа ВПО.  На рахунки роботодавців перераховано суму в розмірі 11,8млн. грн.

У 2022 році Урядом було продовжено програми фінансової підтримки роботодавців для збереження ними робочих місць згідно Порядку надання допомоги по частковому безробіттю. Ця допомога є актуальною для роботодавців, які через ведення бойових дій в Україні вимушені були повністю або частково зупинити свою діяльність та зберегти робочі місця для своїх працівників. В 2022 році Запорізькою обласною службою зайнятості прийнято 9 позитивних рішень щодо надання підприємствам Запорізького регіону допомоги по частковому безробіттю. Кількість осіб, яким виплачена ця допомога та збережено робочі місця складає 1378 працівників. Сума фінансування — 11,2 млн. грн.

З 1 липня 2022 було відкрито нові можливості для людей, які втратили роботу під час війни та вирішили започаткувати власний бізнес, а також для діючих підприємців шляхом отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу. 59 бізнес-проєктів підприємців Запорізького краю ухвалено рішенням ДЦЗ надання мікрогрантів.
«Служба зайнятості миттєво реагує на зміни, що відбуваються на ринку праці та докладає максимум зусиль як в частині сприяння працевлаштуванню незайнятим громадянам, так і задоволенні кадрових потреб підприємств регіону. В цьому році ми продовжимо впровадження всіх активних програм зайнятості та допомагати всім, хто потребує допомоги служби зайнятості», — підсумовує директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.