«Того, хто недооцінює Росію, чекає поразка», — генерал-полковник Сирський

Повний текст інтерв`ю з командуючим Сухопутними військами України генерал-полковником Олександром Сирським виданню The Economist.

Генерал Олександр Сирський запізнюється. Він вибачився, коли врешті-решт прибув із запізненням на дві години до місця поблизу його оперативного приміщення на сході України.
Він каже, що війна має звичку дивувати: саме тоді, коли все виглядає добре, вас вражає буря. Вимовляючи слова напруженим стаккато, він виглядає виснаженим стресом від нагляду за операціями на кривавому східному фронті України.
«Росіяни не ідіоти», — каже він. «Вони не слабкі. Того, хто [їх] недооцінює, чекає поразка».

Описаний колегами як аскет, одержимий планувальник із пристрастю до тренажерного залу, який навіть будує такий у своєму штабі, командувач сухопутних військ України багато зробив для того, щоб повернути війну на користь своєї країни. Він був відповідальний за дві важливі перемоги: зупинку того, що Росія вважала «другою армією світу» біля воріт Києва в березні; а потім витіснити його з Харківської області у вересні.
Тепер йому доручено протистояти приниженій, але перегрупованій російській армії, яка кидає все, що має, на місто Бахмут на Донбасі.

У рідкісному інтерв’ю генерал пояснює, що росіяни змінюють тактику під керівництвом свого нового командувача Сергія Суровікіна. Вони атакують, використовуючи менші, добре скоординовані піші загони, каже він: це дорого з точки зору життя солдатів, але це «ніколи не було найвищим пріоритетом Росії». Генерал Сирський б’є себе в груди. «Я відчуваю втрату прямо тут, у своєму серці».

Генерал Сирський народився у Володимирі, Росія, за 200 км на схід від Москви, але живе в Україні з 1980-х років, керував більшістю рівнів української армії, починаючи від взводу. До того, як стати командуючим сухопутних військ України у 2019 році, він був головним командувачем військових операцій на сході та зіграв помітну роль у багатьох ключових битвах тоді ще неоголошеної війни з Росією.

Кілька разів він фактично був старшим за посадою, ніж Валерій Залужний, призначений головнокомандувачем усіх збройних сил у липні 2021 року. Деякі політичні актори за лаштунками можуть використовувати цей факт для очевидної спроби розпалювати напруженість між ними.
Ходять навіть чутки, що адміністрація президента може бути схильна замінити популярного, але незалежного генерала Залужного на його колишнього боса.
Тріщини в роз’єднаності стурбували високопоставлених західних військових. Обидва генерали зі свого боку заявляють, що повністю довіряють один одному і бажають триматися подалі від політики. Генералу Сирському ця тема незручна. «Армія поза політикою», — каже він. «Так має бути і так вимагає закон».

Генерал Сирський навчався в школі з багатьма російськими командирами, що не є чимось незвичайним для його покоління. Він закінчив Вищу військову командну школу в Москві, радянський еквівалент американського Вест-Пойнта. Але на цьому багато в чому схожість закінчується. Його стиль командування різко відрізняється від радянської та російської ієрархічної практики. Він проповідує принципи НАТО щодо децентралізованого командування та наголошує на важливості морального духу. За його словами, сучасному командиру потрібно залишатися на зв’язку. Щодня йому приходить 300 повідомлень від солдатів. «Ви повинні відчути дух армії», – каже він.

Стиль командування генерала Сирського підкреслює елементи обману та раптовості, використовуючи їх для компенсації очевидного недоліку України у вогневій потужності. У Києві, де в певний момент українські сили були у співвідношенні чисельно 12 до одного, він зібрав тимчасові батальйони з військово-навчальних інститутів, а потім використав партизанські групи, щоб перехопити 64-кілометровий конвой із постачанням, який намагався плавним рухом прокласти шлях до Києва. За його словами, це було дуже важко.

У Харківській області генерал Сирський використовував легкі мобільні групи, які він створював, виділяючи невеликі підрозділи з існуючих бригад. Його найамбітніші цілі — захоплення двох ключових російських логістичних вузлів у Куп’янську та Ізюмі — були виконані на п’ятий день. Командир каже, що його як ніколи здивувала швидкість просування. Замість того, щоб дотримуватися плану й перейти до оборони, він наказав своїм військам переслідувати російські війська, які втікали якомога далі, як виявилося — 50 км за три дні.

Якби генерал зміг викликати підкріплення, то цілком міг статися більш серйозний розгром російського фронту в сусідній північній Луганській області біля Сватового та Кремінної. Але сили були зв’язані в боях біля Лисичанського нафтопереробного заводу на півдні, і росіяни зрештою змогли зупинити наступ, використавши тисячі новомобілізованих солдат.
«У нас завжди не вистачає військ. Ми практично весь час вели цю війну з резервами», – каже генерал.

Досвід Луганська показав, вважає він, що мобілізація Володимира Путіна може спрацювати. Досить добре підготовлені солдати зараз масово з’являються по всьому східному фронту, деякі прибувають «з глибини Росії, в тому числі зі східних регіонів і Уралу». Генерал каже, що це викликає занепокоєння, але ще більш нагальною проблемою є збереження постачання зброї в Україну. Боєприпаси витрачаються зі швидкістю, як під час Другої світової війни. Битви виграє та сторона, яка досить швидко доставить снаряди до гармат.

На запитання, як виглядає перемога, генерал Сирський повторює максималістську мантру свого президента Володимира Зеленського.

«Ми перемогли, коли ворог знищений, а ми стоїмо на наших кордонах», — каже він. Його твереза оцінка поточного скрутного становища свідчить про те, що він не впевнений, що це станеться найближчим часом.
У найближчому майбутньому Україна запропонує те, що він описує як «активну оборону». Але послужний список командира свідчить про те, що в його рукаві може бути щось амбітніше. Він залишається скромним.
«Скажу тільки, що ми уважно вивчаємо противника. І кожна отрута має протиотруту».