ЄС не визнаватиме паспорти, які окупанти видають на захоплених територіях

Європейський Союз не визнаватиме російські паспорти, які видають на тимчасово окупованих територіях України.
Про це повідомив представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на брифінгу за підсумками неформальної зустрічі глав МЗС із країн ЄС.

Боррель зазначив, що на цих зустрічах 30-31 серпня учасники «політично погодилися» на призупинення угоди ЄС із росією про спрощений візовий режим. За його словами, досі ця угода була частково призупинена для певних груп людей, зокрема посадовців, підприємців тощо. Тепер у ЄС домовилися про повну зупинку цієї угоди.

На зустрічі узгодили, що російські паспорти, які видають на тимчасово окупованих територіях України, не визнаватимуть у країнах ЄС.

Боррель також додав, що у ЄС є «спільне розуміння» того, що шенгенські візи потрібно й надалі видавати росіянам на індивідуальній основі.

«Ми не хочемо відрізати себе від тих росіян, які проти війни в Україні, ми не хочемо відрізати себе від російського громадянського суспільства», — заявив він.

Крім того, в ЄС є занепокоєння щодо вже виданих мільйонів віз росіянам. На зустрічі було вирішено доручити розібратися з цим питанням Європейській комісії та надати рекомендації.

Оскільки ситуація в суміжних із росією країнах стає складною, на неформальній зустрічі міністрів погодились, що ці держави можуть ухвалювати заходи на національному рівні щодо обмеження в’їзду росіян відповідно до шенгенського кодексу.