У Запоріжжі дітей готують до школи та навчають мінно-вибухової безпеки

У Запоріжжі для дітей та підлітків проводять підготовчі заняття до школи. Навчання проходить у межах проєкту «Спільно. Точки зустрічі», який втілюється Фондом «Професійний розвиток Харкова» за підтримки ЮНІСЕФ.

Мета підготовчих занять — налаштувати школярів на регулярний навчальний процес, підготувати до нової школи дітей та підлітків, які переїхали з постійного місця проживання та оновити попередньо здобуті знання. Підготовка до школи відбувається з основних предметів для різних вікових категорій: від дошкільнят до старшої школи.

Для кожної групи вчителі-волонтери розробили відповідну навчальну програму. Молодша група вивчає абетку, математику, читання, логіку, старші школярі — українську мову та літературу, математику з логічним навантаженням, хімію, природознавство, англійську мову. Навчання у Запоріжжі вже пройшли близько 50 школярів.

Також підготовчі заняття включають навчання з мінно-вибухової безпеки. Тут дітям та підліткам розказують про вибухонебезпечні предмети, як їх розпізнати та що робити у разі виявлення. Всі заняття проходять за допомогою інтерактивних навчальних матеріалів: ігор, відео, мультфільмів, вправ. Вони розроблені ЮНІСЕФ спеціально для роботи з дітьми різного віку, щоб в наочній та цікавій формі навчати мінно-вибухової безпеки.

Всього у межах проєкту вдалось підготувати майже 800 дітей та підлітків з Умані, Полтави, Кропивницького, Харкова, Кременчука, Світловодська, Черкас, Охтирки, Чернігова та Запоріжжя. В цілому було проведено понад 400 занять з різних предметів, 50 заходів з мінно-вибухової безпеки та залучено 90 вчителів-волонтерів.

Підготовчі заняття до школи проводяться у межах проєкту «Спільно. Точки зустрічі», який втілюється ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» у співпраці з Міністерством молоді та спорту України за підтримки ЮНІСЕФ. Регіональними партнерами проєкту «Спільно. Точки зустрічі» є Запорізький молодіжний центр та громадська організація «СВОІ». Проєкт спрямований на підтримку дітей, підлітків та їхніх родин, які постраждали через війну. У межах «Спільно. Точки зустрічі» в різних містах України створені точки на базі координаційних штабів для переселенців. Там діти, підлітки та їхні родини можуть отримати базову гуманітарну й соціо-емоційну підтримку. Проєкт «Спільно. Точки зустрічі» діє у Харкові, Охтирці, Черкасах, Кропивницькому, Полтаві, Умані, Світловодську, Запоріжжі, Чернігові та Кременчуці.

***

Довідково:
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) працює в більше ніж 190 країнах і територіях, щоб створити справедливий світ для кожної дитини. За 75 років діяльності ЮНІСЕФ допоміг врятувати більше дитячих життів, ніж будь-яка інша гуманітарна організація світу. Початок війни в Україні спричинив перепони у доступі до освітніх, медичних і соціальних послуг. Руйнівні наслідки воєнних дій стають травмуючим досвідом для дітей та загрожують їхньому майбутньому. У відповідь на загрозу для дітей ЮНІСЕФ запустив програму реагування СПІЛЬНО — інтегровану підтримку для сімей з дітьми. У цій програмі ЮНІСЕФ об’єднує зусилля з урядом та місцевими органами влади, громадським сектором та бізнес-партнерами для надання мультисекторальної допомоги.
ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» — це українська неурядова громадська організація, діяльність якої з 2012 року спрямована на підвищення рівня спроможності та матеріального добробуту громадян України шляхом сприяння працевлаштуванню та самозайнятості.