У Запорізькій області окупанти викрали відому журналістку

У Мелітополі окупанти викрали відому журналістку та її чоловіка і звинувачують у тероризмі.

Інформація про зникнення подружжя Левченків з Мелітополя з’явилася сьогодні в реєстрі «Викрадені мелітопольці».

Свого часу Ірина Левченко працювала журналістом в дуже відомих ЗМІ, у тому числі і всеукраїнських. Зокрема, вона працювала у газетах «Факти», «Індустріальне Запоріжжя». Зараз Ірина, як і її чоловік — на пенсії. І під час тимчасової окупації залишилась у рідному місті Мелітополь. Хто ж міг припустити, що окупація затягнеться.

Але Олександр та Ірина Левченко ніякою трудовою чи іншою діяльністю вже не займались, у них проблеми зі здоров’ям. Про це йдеться у повідомленні Запорізької обласної спілки журналістів (сторінка у фейсбуці » Центр журналістської солідарності Запоріжжя «).

Викрали подружжя ще 6 травня. Але лише через два тижні вдалося з’ясувати, що Ірину та Олександра Левченків без будь-яких пояснень затримала окупаційна влада. Утримують арештованих в нелюдських умовах, майже без їжі, в холодному підвалі, на бетонній підлозі. Як повідомили надійні джерела, Ірину згодом перевели в інше місце. Куди саме – досі невідомо.
Ірину і Олександра піддають фізичним та моральним тортурам, висувають абсолютно безглузді і надумані звинувачення в тероризмі.

— Журналістську громадськість глибоко обурює і хвилює грубе порушення прав людини стосовно нашої колеги Ірини Левченко та її чоловіка, — йдеться у зверненні Правління Запорізької обласної організації НСЖУ.
— Підкреслюємо, що незаконний арешт журналістки-ветерана Ірини Левченко та її чоловіка Олександра Левченко — це черговий виклик окупаційної влади Мелітополя всім людським і міжнародним нормам і законам, цинічне зневажання прав людини, професійних прав журналіста. Ми рішуче вимагаємо від окупаційної влади Мелітополя припинити беззаконня, дотримуватись міжнародних норм на тимчасово захоплених українських територіях, повернути свободу Ірині та Олександру Левченко.

Запорізька обласна організація НСЖУ закликає всіх колег, громадські та професійні інституції, всіх громадян Україні, міжнародну спільноту об’єднатися у боротьбі за їх звільнення, за законні права кожної людини на свободу і незалежність.