В Запорізькій обласній лікарні врятували мелітопольця від інфаркту

Сергій Олександрович – уродженець Мелітополя. Він був у рідному місті до останнього. Але в якийсь момент все ж таки довелося перебратися до Запоріжжя. Причиною виїзду стали незрозумілі напади стенокардії та періодичні болі в грудях. Ще й задишка приєдналася. Одержати кваліфіковану медичну допомогу у Мелітополі Сергій Олександрович не міг, тож треба було діяти більш рішуче.

У Запоріжжі чоловік звернувся до медиків не одразу. Поки розв’язував питання з житлом, поки облаштовував побут. Та й серце наче перестало турбувати. Але одного ранку усе змінилося.

«Я відчув різкий біль та печіння в грудях. І цей біль та дискомфорт почали швидко розповсюджуватися на нижню щелепу, шию, плечі, руки… Паморочилося в голові і я наче не міг дихати. З’явилася сильна слабкість і було враження, що я втрачаю свідомість. Добре, що зі мною у квартирі був мій товариш. Він одразу викликав «швидку допомогу», — згадує Сергій Олександрович.

Чоловіка привезли до приймального відділення Запорізької обласної клінічної лікарні. Діагноз встановили миттєво — інфаркт міокарда. І одразу ж взялися за стентування. Адже головне завдання при інфаркті – максимально оперативно відкрити заблоковану судину.

«Стентування коронарних артерій – це малоінвазивне хірургічне втручання, під час якого відновлюється кровотік в артеріях серця за допомогою встановлення спеціального каркаса – міцної, гнучкої та надійної конструкції. Функція стента – утримувати відкритими області артерії, що піддалися атеросклеротичному ураженню», – пояснює Дмитро Руденко, завідувач відділення інтервенційної кардіології та рентгеноангіографії ЗОКЛ.

Операція тривала менше ніж годину. Сама ж реабілітація в лікарні зайняла 3 дні. Після операції у пацієнта ані шрамів (адже хірургічне втручання проводиться без жодного розрізу та без розкриття грудної клітини), ані болю. Сергія Олександровича вже виписали й він потихеньку продовжує облаштовувати свій побут у Запоріжжі. Хоча кожен день мріє про повернення до Мелітополя.

«Я дуже вдячний лікарям відділення інтервенційної кардіології та рентгеноангіографії. Я не очікував, що усе буде так швидко і, що дуже важливо, я ні за що не платив!!! Це значимо для мене, бо зараз не ті часи та не ті заробітки…. Дякую Богові, що я потрапив саме до цих спеціалістів і до цієї лікарні. Тепер молю Бога, що скоріше потрапити додому», — зі сльозами на очах говорить чоловік.

Загалом, за рік до обласної лікарні Запоріжжя потрапляє понад 500 пацієнтів з інфарктом міокарда. І усі вони потребують стентування. Таке хірургічне втручання для пацієнтів даної медичної установи безоплатне. Адже послуга оплачується Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

До речі, ЗОКЛ – єдина лікарня в області, яка повною мірою забезпечена  коронарними стентами та всіма необхідними для стентування спецінструментами. Крім того, саме в цій медичній установі коронарографія та стентування здійснюється цілодобово.

Щоб уникнути інфаркту міокарда, потрібно дотримуватися здорового харчування, відмовитися від шкідливих звичок, контролювати рівень артеріального тиску та хоча б 2-3 рази на тиждень робити зарядку. Крім того, не забувайте своєчасно проходити плановий огляд до кардіолога та щороку робити ЕКГ.

Якщо ж ви відчуваєте біль та дискомфорт в області грудей, одразу ж зверніться до лікаря.

Контакт-центр: (066) 146-03-17 або (068) 812-97-76

Сайт: zokb.org.ua

Facebook: zokb.official

Instagram: zokb_official